Franczy

Árcsökkenés várható az LCD piacon

Szakértők szerint most minden jel arra mutat, hogy a folyadékkristályos kijelzők gyártásával foglalkozó cégek 10 hónapos aranykora szépen lassan véget ér, ami konkrétan azt jelenti, hogy az LCD monitorok ára egy közel egy éves növekedési ciklust követően az elkövetkezendő hetekben-hónapokban jelentős csökkenésnek fog indulni. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a végfelhasználók csak egy bizonyos idő elteltét követően érezhetik majd az LCD kijelzők árának csökkenését.

"Az LCD piacon az elmúlt hónapokban nem igazán úgy alakultak a dolgok, ahogy azt sokan várták. Ennek ellenére nincs ok aggodalomra, ugyanis az iskolakezdéskor, valamint az év végén, karácsonykor szinte az összes gyártó jelentős mértékben csökkenteni fogja LCD monitorainak árát, vagyis a felhasználóknak most érdemes néhány hetet-hónapot várniuk az LCD kijelzők vásárlásával" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Rhoda Alexander, az iSuppli/Stanford Resources piackutató cég monitorokkal foglalkozó részlegének igazgatója. Alexander elmondta, hogy ami a felhasználók számára örvendetes tény, az a monitorgyártó cégek, illetve a monitor alkatrészek gyártásával foglalkozó cégek számára már korántsem az.

Mint ismeretes, az 1998-tól 2001-ig tartó néhány évben egyre komolyabb konkurenciaharc alakult ki az LCD kijelzők gyártásával foglalkozó cégek között, ami értelemszerűen ahhoz vezetett, hogy a piacon nagy számban voltak jelen az egyre olcsóbbá váló LCD monitorok, a felhasználók pedig egyre nagyobb arányban kezdtek ilyen monitorokat venni, mint hagyományos katódsugárcsöves (CRT) monitorokat. Az LCD kijelzők iránt tehát komoly igény mutatkozott, ehhez pedig még hozzájött, hogy a hordozható számítógépek, valamint a feltörekvő kéziszámítógépek piaca is egyre nagyobb mennyiségű LCD kijelzőt igényelt. A gyártók a vadonatúj tajvani és dél-koreai gyártósorok beindításával eleinte még lépést tudtak tartani a felvásárlópiac növekedésével, azonban később erre már nem voltak képesek. Ezt követően hiány alakult ki a piacon, melynek az volt a következménye, hogy az LCD monitorok ára szépen lassan emelkedni kezdett, majd az ezt követő időszakban az árak lényegében stagnáltak. Alexander az idei év második felére előrejelzett árcsökkenéssel kapcsolatban egyébként elmondta, hogy egy átlagos 15 colos LCD monitor esetében mintegy 30-40 dolláros áresésre lehet számítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braindance #1
    8-10000 Ft. áresés?
    Ez mind?

    Azt hittem holnaptól egy húszasért osztogatják őket... :)))