JohnnyCage

Az NEC-től szerez plazmakijelzőket a Sony

A világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai társasága csütörtökön olyan megállapodást írt alá az NEC-vel, amelynek értelmében az utóbbi cég nagyméretű, televíziókba szánt plazmakijelzőket fog szállítani a Sony-nak.

A szerződés szerint a Sony anyagi támogatást fog nyújtani az NEC-nek, hogy a társaság megvalósíthassa a hatékonyabb plazmakijelző gyártáshoz szükséges beruházásait.

Mint Kunitake Ando, a Sony egyik vezetője elmondta, a társaság pénzt kíván fektetni az NEC plazmakijelzőkkel foglalkozó részlegébe. A Sony ennek ellenére nem szerez érdekeltséget az NEC októberben külön leányvállalattá váló egységében. - Nem részt kívánunk szerezni a társaságban, hanem bizonyos komponensekből felmerülő szükségleteinket szeretnénk hosszútávra fedezni - mondta Ando.


A Sony meglehetősen lassan tört be a lendületesen növekvő lapos kijlezős TV piacra, és a társaság nem is gyárt plazmakijelzőket, amelyek a 40 col feletti képátlójú televíziók szegmensében rendkívül ígéretes technológiának számítanak.

Ando szerint a Sony megállapodása az NEC-vel nem exkluzív, és az NEC más cégeknek is szabadon értékesítheti plazmakijelzőit. A társaság mostani megállapodása egyébként nem sokkal azután valósult meg, hogy a cég hasonló célú tárgyalásai gyászos véget értek a plazmakijelzők vezető gyártójával, a Fujitsu Hitachi Plasma Display közösvállalkozással.

Bár a plazmatelevíziók piaca jelenleg még meglehetősen kicsi, a DisplaySearch piackutató cég szerint az eszközök piaca 2005-re évi 4 millió készülékre bővül. Az idei évben várhatóan mintegy félmillió plazmatelevízió talál gazdára.

Az NEC, amely márciusig tartó költségvetési évében 2,5 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el, a közelmúltban bejelentette, hogy plazmakijelző üzletágát különálló leányvállalattá formálja, és külső befektetőt keres támogatására. A Sony-nak mindez kiváló lehetőséget jelentett, mivel a társaság nem kíván plazmakijelző gyártásba kezdeni. A társaság a plazmakijelzők helyett OLED (Organikus Fénykibocsátú Dióda) megoldásokat fejleszt. Az első OLED-alapú televíziók legkorábban a jövő évben jelenhetnek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!