JohnnyCage

Árcsökkenés várható a notebook LCD-k piacán

Az idei első félév folyamatos áremelkedéseit követően a notebook számítógépekbe szánt folyadékkristályos kijelzők (LCD) ára az év utolsó negyedében várhatóan jelentősen lecsökken.

A tajvani szerződéses notebook gyártók szerint a hordozható számítógépekbe készülő LCD-k piacán jelenleg viszonylag nagy árrés fedezhető fel egy esetleges, komolyabb árcsökkentéshez, amelyet a karácsonyi szezonra várható keresleti viszonyok alapján minden bizonnyal ki is fognak használni a társaságok.

A 2001-ben tapasztalt drasztikus visszaesés után az idei év első felében jelentős emelkedésnek indultak az LCD árak, némileg lelassítva, illetve esetlegesen visszafordítva ezzel a notebookok árcsökkenését. A 15 hüvelykes LCD-k ára a tavaly évvégi 190 - 200 dollárról idén májusra 300 - 310 dollárig emelkedett. A kisebb, 14,1 colos panelek ára 160 - 170 dollárról 250 - 260 dollárra emelkedett ugyanezen idő alatt.

Az elmúlt hetekben sorra érkező kedvezőtlen piaci hírek, várakozáson aluli bevételek, jelentős veszteségek ismét borús kilátásokat vetítettek a gyártók elé, amelyek így már kevésbé optimistán tekintenek a karácsonyi vásárlószezon elé. Mindez a tajvani és Dél-Koreai TFT-LCD gyártókapacitás folyamatos növekedésével újra lejjebb tornássza az árakat. A notebook LCD-k ára az év végéig várhatóan havi 5 - 10 dollárral fog csökkenni.

A 15 collos modellek szeptemberi ára 240 - 250 dollár lesz, ami egyezik az egy évvel korábbi árakhoz, a 14,1 colos LCD-k pedig hozzávetőleg 200 - 210 dollárba fognak kerülni a jövő hónapban. A folyamatosan csökkenő LCD árak miatt a notebook gyártók alig egy hetesre mérsékelték a korábban 3 - 4 hetes szinten tartott kijelző raktárkészleteket, ami a kisebb rendeléseken keresztül szintén árcsökkentő hatást vált ki.

Egyes szakértők szerint az LCD gyártók hibát követtek el, amikor az év elején a fellendülés legkisebb jelére drasztikusan emelni kezdték áraikat, mivel ezzel a PC eladások visszavetése mellett saját esélyeiket is eljátszották egy karácsonyi áremelésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!