JohnnyCage

Az erősödő kereslet újból megemelheti az LCD-k árát

A karácsonyi vásárlószezonhoz érve jelentősen megnövekedett az LCD kijelzők és monitorok iránti kereslet, és ezzel együtt a gyártók kapacitás kihasználása is. Ez azonban könnyen az árak újbóli, jelentős emelkedéséhez vezethet.

Legalábbis erre figyelmeztetnek egyes szakértők.

A tajvani LCD gyártók kapacitás kihasználása az elmúlt hetekben olyan mértékben megnövekedett, hogy egyes társaságok már nem vesznek fel újabb rendeléseket, sőt a jelenlegi megrendelések teljesítése is problémákat okozhat számukra. Az elégtelen gyártókapacitás azonban könnyen az árak emelkedéséhez vezethet. A Chunghwa Picture Tubes (CPT) például már tervbe is vette a 15 collos LCD kijelzők jelenlegi, 175 dolláros árának 180 dollárra való emelését, derült ki a tajvani Economic Daily News napilap írásából.

Szintén az Economic Daily News jelentette azonban azt is, hogy a Chi-Mei Optoelectronics (CMO) szerint a megrendelések hirtelen, várhatóan rövid ideig tartó emelkedése miatt számottevő áremelkedés a közeljövőben nem várható. Az AU Optronics, amelynek gyártósorai novemberben 85 - 90 százalékos kihasználással fognak üzemelnek, nem kívánta kommentálni a tervezett áremelések hírét.

A tajvani notebook gyártók szerint azonban van olyan dél-koreai LCD gyártó, amely már jelenlegi megrendeléseit sem tudja teljesíteni, így 14,1 collos kijelzőinek árát az átlagosnak számító 150 - 155 dolláros szintről 170 dollárra emelte, közölte a tajvani Commercial Times üzleti folyóirat.

Ipari források arra gyanakodnak, hogy a szóban forgó koreai társaságnak problémái akadhattak az 5. generációs gyártósorok bevezetésével. Az LCD ipar egészére várhatóan azonban a stagnáló árak lesznek jellemzőek az elkövetkező egy - két hónapban, áll a Commercial Times írásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!