JohnnyCage

Jelentés: Lassú, de biztos növekedést mutat a chipipar

Egy ipari csoport szerint a chipipar mélyponti helyzetén túllépve újból növekedésnek indult, a '90-es évek internet robbanásához hasonló növekedési ütemre belátható időn belül azonban nem lehet számítani.

A Semiconductor Industry Association (SIA - Félvezetőipari Szövetség) szerint a chipek eladásai az éven mintegy 1,8 százalékkal növekednek a tavalyi évhez képest, és összesen 141 milliárd dollárt fognak kitenni. A jövő év ezután már 169 milliárd dollár összbevételt fog eredményezni, amely 19,8 százalékos növekedésnek felel meg. Ez az eredmény 2004-ben még 21,7 százalékkal fog növekedni, majd változatlan marad, állítja a szövetség.

Bár a SIA mostani előjelzése jóval kedvezőbb a tavalyinál, a félvezetőipar jövőbeli növekedése a szövetség szerint jelentősen kisebb mértékű lesz, mint amilyen a '90-es években volt. "A növekedés nem lesz olyan lendületes, mint amilyen a közelmúltban a visszaesés volt, és nem egyenlően oszlik majd meg az egyes cégek között" - mondta W.J. Sanders, az AMD vezetői testületének elnöke, és a SIA vezetőségének egyik tagja.

A SIA szerint az ipar növekedésének kulcsa Ázsia lehet, amely már jelenleg is a félvezetőipar legnagyobb piacát képezi. Ázsia a jövőben az elektronikai- és számítógép gyártás központja lesz, miközben felvevőpiacként is lendületesen fog növekedni.

Az ázsiai chip eladások (Japán kivételével) 30 százalékkal növekednek az idei évben, és összesen mintegy 52 milliárd dollárt tesznek ki. Az amerikai, európai, és japán piac ezzel szemben visszaesett. Amerika, a második legnagyobb félvezető piac, 31 milliárd dollár összbevételt fog termelni 2002-ben.

A SIA szerint Ázsia félvezető piaca 2004-ben már évi 80 milliárd dollárt fog termelni, ami alig 1 milliárddal lesz kevesebb Amerika, és Európa összesített eredményénél. A szövetség figyelmeztet azonban, hogy Kína komoly problémát jelenthet az amerikai és európai gyártóknak, amennyiben az ország nem változat jelenlegi, a külföldi gyártókat hátrányosan kezelő adótörvényén.

Ázsia növekvő befolyása ellenére azonban továbbra is a nyugati nemzetek határozzák meg a chipipart. A legtöbb kiemelkedően értékes eszközt, mint a mikroprocesszorok például továbbra is az amerikai gyártók fejlesztik ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!