JohnnyCage

ST Micro: Optikai komponensek a szilícium chipekben

Az Európa legnagyobb félvezetőgyártójaként ismert ST Microelectronics a társaság hétfői bejelentése szerint áttörést ért el az optikai komponensek szilícium chipekbe való integrálása terén.

A társaság szerint a napokban elért kutatási eredmény jelentős előrelépést hoz a félvezetők fejlesztésében, és a közeljövőben lehetővé fogja tenni a jelenleginél olcsóbb, ugyanakkor sokkalta nagyobb teljesítményű chipek gyártását.

Az optikai komponensek szilíciumra integrálásán számos félvezetőgyártó dolgozik. Az ST Microelectronics kutatói azonban olyan áttörést értek el, amivel gyakorlatilag karnyújtásnyi távolságra kerültek az ilyen technológiával készülő chipek. A társaság kutatói ritkafémek alkalmazásával - például az erbium és a cérium - elérték, hogy a fénysugár fókuszálható és hatékonyan vezethető legyen a szilícium chipekben. A megoldás megnyitja az utat a jelek szilícium chipen belüli, fénysugárral (fotonokkal) történő vezetése előtt, amely sokkalta hatékonyabb, mint a jelenleg alkalmazott elektromos jelvezetés.

Az elektronikai óriás szerint az elektromos és optikai funkciók kombinálása egy szilícium chipben nem csak a teljesítményt növeli, hanem az optikai elemeket is igénylő eszközök, például hálózati berendezések hatékonyságát is javítja. A készülékek felépítése eközben jelentősen egyszerűsödhet, mivel nincs szükség külön optikai és elektromos chipekre.

Az optikai és szilíciumalapú technológiák ötvözése a chipipar számos problémájára megoldást jelent. Az optikai chipek gyártása jelenleg például rendkívül körülményes, és sokkal költségesebb a szilícium chipek előállításánál. A szilícium chipekben azonban egyre több tranzisztor található, amely működési bizonytalanságot okozó, jelentős hőtermelést eredményez. A fénysugárral, illetve fotonokkal való jeltovábbítás kisebb hőt eredményez a chipekben.

Az előnyöket és hátrányokat mérlegelve számos társaság keresi a köztes, hibrid megoldást, amely a problémák kiküszöbölésének kulcsa lehet. Az ST kutatói ezt találták most meg. Bár fényt egyes kutatóknak már korábban is sikerült előállítaniuk a szilícium chipeken belül, a fókuszálást nem sikerült megoldani. Az ST kutató nem csak, hogy fókuszálni tudják a fénysugarat, de még az előállításához szükséges energiát is drasztikusan lecsökkentették.

A társaság szóvivője szerint az új technológiára épülő chipek első mintapéldányai az év végére várhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!