JohnnyCage

Népszerűek az ATI, nVidia cégek mobil grafikus chipjei

A két vezető grafikus chip gyártó az elmúlt időszakban jelentős növekedést regisztrált mobil grafikus processzorainak eladásaiban.

A társaságok csak az elmúlt 1 - 2 évben kezdtek olyan, mobil gépekbe szánt, ugyanakkor nagyteljesítményű grafikus processzorokat gyártani, amelyek felveszik a versenyt az asztali chipekkel. Az efféle megoldások piaca azonban lendületesen növekszik, mert az egyébként is folyamatosan gyarapodó notebook eladások egyre nagyobb részét képezik a grafikai területen is igen erős készülékek. Ennek oka elsősorban abban keresendő, hogy az utóbbi időben számos felhasználó vásárol otthonra szánt asztali számítógépe helyett is notebookot.

Az nVidia a közelmúltban lépett be a mobil grafikus chipek piacára, a társaság részesedése a piacon azonban már elérte a 10 százalékot. A gyártó nemrégiben újabb, jelentős megrendelést szerzett a Toshiba-tól, amely cég a GeForce4 Go grafikus chipet fogja alkalmazni számos Satellite notebookjában. A szerződés várhatóan tovább növeli az nVidia részesedését a szegmensben. A társaság jelenleg elsősorban az ACER, Legend, és Dell notebookokba szállít grafikus processzort.

A rivális ATI továbbra is több, mint 50 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a mobil grafikus chipek piacán. A társaság utóbb a Radeon IGP integrált grafikus chipkészletek mobil változataival is megjelent a piacon, így reményei szerint az alsóbb árkategóriás notebookok szegmensében is növelni tudja majd részesedését. A Radeon IGP mobil változatait többek között a Fujitsu - Siemens, HP, és NEC gyártók alkalmazzák notebookjaikban.

A mobil számítógépek szegmense az utóbbi időben azért is vált egyre fontosabbá mind az ATI, mind pedig az nVidia számára, mert a PC eladások visszaesése jelentősen kihatott a grafikus kártyák eladásaira is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!