Franczy

Itanium 2-alapú Unisys szerverek

A nagyteljesítményű, high-end kategóriás szerver számítógépek specialistájának tartott Unisys cég a napokban gőzerővel megkezdte az Intel Itanium 2 processzorral kapcsolatos promóciós kampányát, ugyanis a cég képviselői bejelentettek néhány vadonatúj, költséghatékony, Itanium 2-alapú szervert. Mark Fevertson, a Unisys szerver marketing részlegének alelnöke a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a cég Aries termékcsaládjába tartozó rendszerek maximum tizenhat Intel Itanium 2, vagy Intel Xeon processzor befogadására képesek, áruk pedig 75 ezer és 300 ezer dollár között mozog. Fevertson utalt arra, hogy a most bejelentett Aries sorozatú szerverek tökéletesen kiegészítik a cég immár lassan két éves Orion termékcsaládjába tartozó szervereket, melyek egyébként maximum harminckét darab Intel Itanium 2, vagy Intel Xeon processzort képesek kezelni, áruk pedig 140 ezer és 700 ezer dollár között alakul.

Fevertson hangsúlyozta, hogy a most bejelentett vadonatúj szerverek esetében a Unisys nemcsak az alkalmazott processzorok tekintetében használ Intel technológiát, hanem ezen túlmenően ezen rendszerekben az Intel saját fejlesztésű, E8870-es alaplapi chipkészlete is helyet kap, igaz némileg módosított kivitelben. Ez a módosítás konkrétan azt jelenti, hogy a Unisys saját alkatrészek felhasználásával úgy módosította az eredeti Intel E8870-es chipsetet, hogy az minden további nélkül megbirkózzon tizenhat processzor munkájának összehangolásával is. Mint ismeretes, az Intel-féle E8870-es chipset alaphelyzetben "csak" nyolc processzort képes kezelni.

Az Intel többszöri csúszást követően az elmúlt évben kezdte meg elsőgenerációs 64 bites processzorának, az Itaniumnak a forgalmazását. Az első generációs, relatíve alacsony frekvencián működő Itanium chipek korántsem voltak képesek a hozzájuk fűzött remények beváltására, az Intel pedig ez ügyben azzal takarózott, hogy az első generációs Itanium chipek lényegében csak arra hivatottak, hogy különböző fejlesztői platformok alapjaként előkészítsék a terepet az első igazán komoly teljesítményű Itanium processzornak, mely akkoriban még a McKinley fejlesztési kódnevet viselte magán. Az Intel a McKinley chipeket Itanium 2 néven dobta nemrégiben piacra, most pedig ott tartunk, hogy a nagyobb számítógépgyártó cégek a Unisys-hez hasonlóan heteken belül megkezdik Itanium 2-alapú rendszereik forgalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!