JohnnyCage

HP: Parányi, nanotechnológiai áramkörök

A Hewlett-Packard (HP) hétfői bejelentése szerint a társaság kutatói olyan, rendkívül miniatűr áramköröket építettek, amelyek komoly áttörést jelentenek a következő generációs, nanotechnológiai chipek gyártásában.

A chipgyártók már jelenleg is a nanotechnológia határát döngetik, mivel a legkorszerűbb, 130 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiák már igen közel állnak a nanotechnológia 100 nm-es elméleti határához.

Mint a Hewlett-Packard hétfőn azonban bejelentette, a társaság kutatói olyan, nanotechnológiára épülő miniatűr áramköröket építettek, amelyekkel a közeljövőben a jelenlegi megoldásoknál sokkalta kisebb és összetettebb chipeket lehet majd gyártani, méghozzá költséghatékonyan.

A HP új, elsősorban adattárolási célzatú áramkörei elsősorban a számítógépes chipeket, illetve processzorokat célozzák, és olyan parányiak, hogy egy emberi hajszál keresztmetszetének megfelelő területen több, mint ezer fér el belőlük. A társaság szerint az új áramkörök jelentősen kibővítik azt a határt, ameddig a jelenlegi chipgyártási technológiákat alkalmazni lehet az egyre bonyolultabb és gyorsabb mikroprocesszorokhoz, illetve memóriachipekhez.

"Úgy hisszük, a molekuláris elektronika sokkal tovább repítheti a számítógépes technológiát, mint amire a szilícium képes" - mondta R. Stanley Williams, a HP Labs kvantum tudománnyal foglalkozó kutatási részlegének igazgatója.

Mint a napokban beszámoltunk róla, a HP új nanoáramkörei molekuláris láncokra éplnek, amely megközelítés merőben eltér a hagyományos szilícium áramkörökben alkalmazottaktól. A molekuláris hálózatok egyes ágai, vagyis áramkörei felváltva észak-dél, illetve kelet-nyugat irányúak lehetnek, amely az egész szerkezetnek térbeli rácshoz hasonló formát ad.

Hasonlóképp a Flash memóriákhoz, a HP által kifejlesztett tárolóáramkörök is újraírhatók, vagyis tetszés szerint bármennyiszer megváltoztathatók, és kiváló megoldást jelentenek adattároló megoldásokhoz, memóriachipekhez. A megoldás értékét növeli a non-volatile (nem felejtő) jelleg, vagyis az áramkör a tápfeszültéség megszűnését követően sem felejti el állapotát, és megőrzi az eltárolt információt.

A HP kutatói szerint a mintadarab sokszorosításán alapuló gyártás meglehetősen egyszerű, ami megkönnyíti a bevezetést és csökkenti a költségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #3
    hopsz, bocsi.... faradt vagyok, inkabb kilepek...
  • Bonewerkz #2
    $0000ff$($990000$\$ff8800$‎$5500ff$$ff4400$$ff8800$‏$$/$ff$)$8a00ff$
  • Bonewerkz #1
    hogyan csinaljunk 3 ExaBajtos vinyot fel liter tejbegrizbol? :)) kul:)