Franczy

Japán chipgyártók: úton a 0,09 mikron felé

Miközben a legtöbb japán chipgyártó cég nemrégiben rájött arra, hogy a 0,09 mikronos gyártási technológiákra történő átállás abban az esetben mehet a leggyorsabban és leginkább zökenőmentesen végbe, ha az érintett cégek összefognak egymással, és kormányzati támogatással közös fejlesztésekbe kezdenek, néhány chipgyártó azonban úgy véli, hogy önállóan is képes az egyébként nem éppen kis feladat végrehajtására.

Ezen utóbbi vállalatok közé tartozik többek közt a Fujitsu, melynek Tokió egyik külvárosában található kutatóközpontjában az elmúlt hónapban megkezdődött a 0,09 mikronos gyártási technológiák tesztelése. Toshihiko Ono, a Fujitsu Electronic Devices Group alelnöke egy a napokban adott interjújában elmondta, hogy az Akiruno Research Centerben 193 nanométeres hullámhosszú, újgenerációs argon-fluorid litográfiai eszközöket alkalmaznak a 0,09 mikronos csíkszélesség eléréséhez. Ono utalt arra, hogy amennyiben a fejlesztések továbbra is jó ütemben haladnak, akkor a Fujitsu már az idei év végén megkezdheti az ezen új technológiák segítségével készülő újgenerációs chipek próbagyártását. Ono ezenkívül hangsúlyozta, hogy Japánban jelen pillanatban a Fujitsu jár legelőrébb a 0,09 mikronos gyártási technológiák fejlesztésének tekintetében, valamint elárulta, hogy a cég említett kutatási központja az elkövetkező öt évben nem kevesebb mint 720 millió dollárt fog kapni a különböző fejlesztések finanszírozására.

Érdekesség, hogy bár a Fujitsu saját maga is nagyon komoly erőfeszítéseket tesz a 0,09 mikronos gyártási technológiák kifejlesztése érdekében, a japán mamutvállalat ezzel egy időben részt vesz abban az úgynevezett Asuka projektben, melynek keretein belül tizenegy japán chipgyártó közösen foglalkozik az újfajta gyártástechnológiák fejlesztési munkálataival. A Fujitsu tehát semmit sem bíz a véletlenre, így amennyiben esetleg saját fejlesztései kudarcba fulladnának, akkor még mindig ott van az Asuka projekt, melynek keretein belül egy 243 millió dolláros beruházás keretein belül hamarosan elkészül egy 0,09 mikronos gyártósor. Ezen 300 milliméteres átmérőjű szilíciumszeletekkel operáló gyártósor várhatóan Tokió közelében kezdi majd meg működését, ha minden jól megy, akkor már 2003-ban. Az Asuka projektben egyébként a következő cégek vesznek részt: Fujitsu, Hitachi, Matsushita, Mitsubishi, NEC, Oki, Rohm, Sanyo, Sharp, Sony, Toshiba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!