JohnnyCage

Intel, AMD: Problémák a 130 nm-es technológiákkal?

Egyes hírek szerint több, mint valószínű, hogy a két vezető PC chipgyártó, az Intel és az Advenced Micro Devices (AMD) egyaránt problémákba ütközött a 130 nm-es processzorgyártási eljárás bevezetése közben.

Az Intel korábban nem is titkolta, hogy a Tualatin Pentium III processzorok gyártásához alkalmazott 130 nm-es csíkszélességű technológia még tökéletesítésre szorul, mielőtt a 130 nm-es Northwood Pentium 4 CPU-k gyártása is megkezdődhetne. Mint korábban beszámoltunk róla, Tajvan legnagyobb chipgyártója, a TSMC is problémákkal küzd 130 nm-es gyártósorait illetően. Az AMD terveiben eredetileg is későbbi időpont, 2002 első negyedéve szerepelt, mint az új technológiával készülő chipek bevezetési ideje, egyes hírek szerint azonban sem az AMD, sem az Intel nem fogja tudni időben kiadni 130 nm-es csúcskategóriás processzorait.

Az AMD a hírek szerint az új technológia hibakeresési fázisában akadt el, így kétségessé vált a Thoroughbred magos Athlon processzorok 2002 első negyedében való megjelenése. A társaság egyelőre tagad mindenféle problémáról szóló híresztelést.

Az Intel helyzete szintúgy nem nevezhető rózsásnak az új eljárás bevezetésében: Az első problémákat a 193 nm-es szkennerek beszállítója okozta, mivel az eszközök leszállítását több alkalommal is hónapokkal elhalasztotta. Az Intel ezért új partnert keresett, de az új szkennerek megérkezéséig a társaság a régi, 248 nm-es változatokat kénytelen alkalmazni, amelyek 130 nm-es technológiához már nem igazán felelnek meg. A chipóriás csak költséges eljárásokkal tudta elérni, hogy a régi szkennereket alkalmazni lehessen az új technológiához, ráadásul az eredmény így sem tökéletes. Mindezt fokozta, hogy a társaság belebotlott a réz huzalozásba is, amely a 130 nm-es csíkszélesség mellett szintén számos problémát vetett fel.

Az Intel az AMD-hez hasonlóan tagadja, hogy problémák lennének az átállással, mindez azonban kissé nehezen hihető, mivel a társaság nem az AMD "bevárása" céljából halasztotta el a Northwood CPU-k megjelenését novemberről a jövő év elejére. Hogy a problémákról szóló hírek igazak-e, az a jelek szerint csak a Northwood és Thoroughbred CPU-k megjelenése után derül ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)