Franczy

Tért nyernek a 300 mm-es szilíciumszeletek

Manapság elmondható, hogy az Egyesült Államokbeli chipgyártók néhány évnyi kivárást követően egyre nagyobb ütemben térnek át az eddigiekben használatos, 200 milliméteres átmérővel rendelkező szilícium szeletekről az újabb, 300 milliméteres szilíciumszeletek használatára, ami a jelentős költség megtakarítás révén a világpiacon jelentősen versenyképesebbé teheti az amerikai gyártókat. Az Egyesült Államok hat legnagyobb félvezetőgyártó cége közül három gőzerővel azon van, hogy áttérjen a nagyobb méretű szilíciumszeletek használatára.

Konkrét példákat tekintve, éppen a napokban számoltunk be arról, hogy a Texas Instruments a DMOS 6 jelzésű gyártóüzemében megkezdte a 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező mikroprocesszorok 300 milliméteres szilíciumszeletekből történő előállítását. A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei közé sorolt IBM Corporation ugyancsak komoly tervekkel rendelkezik ez ügyben, melynek ékes bizonyítéka, hogy a cég vezetői augusztus első hetében ünnepélyes keretek között nyitják majd meg azt az East Fishkill-i vadonatúj gyártóüzemet, melyben a közeljövőben már kizárólag 300 milliméteres szilíciumszeleteket fognak alkalmazni. A világ legnagyobb chipgyártója, az Intel Corporation pedig októberben tervezi megnyitni azt a 11X névre keresztelt új üzemét, mely immár a cég második olyan Egyesült Államokbeli üzeme lesz, ahol 300 milliméteres átmérőjű szilíciumszeletekből állítanak elő processzorokat.


A többi nagy amerikai chipgyártó cég közül a Motorola és az AMD is komoly tervekkel rendelkezik a nagyobb méretű szilíciumszeletek alkalmazására történő átállást követően, azonban a Micron Technology egyelőre kitart a jó öreg 200 milliméteres szeletek mellett. Tény, hogy a nagyobb szilíciumszeletek alkalmazására, valamint az új gyártási technológiákra történő átállás nagyon komoly összegekbe kerül, azonban a chipgyártóknak hosszabb távon mindenképpen megéri áttérni az új megoldásokra, hiszen azok révén jelentős mértékben csökkenthetők a gyártási költségek. Az IBM saját bevallása szerint mintegy 2,5 milliárd dollárt fordított a kapuit augusztus elején megnyitó East Fishkill-i új gyártóüzemére, a Texas Instruments a DMOS 6 üzem kapcsán különböző okokból nem tud pontos adatokat közölni a fejlesztési költségekről, az Intel pedig egyszerűen nem akarja elárulni a 11X nevű üzemmel kapcsolatos költségvetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!