Franczy

AMD: csökkenő forgalom, növekvő veszteség

Az elmúlt napokban-hetekben lassan már hozzászokhattunk, hogy egyre többet lehet hallani afelől, hogy az Advanced Micro Devices (AMD) egyre komolyabb anyagi gondokkal küszködik. A chipgyártó képviselői tegnap arról számoltak be, hogy a június 30-án véget ért üzleti negyedévben az AMD forgalma mindössze 600,3 millió dollár volt, miközben ugyanezen időszakban mintegy 184,9 millió dolláros veszteséget regisztrált a cég, ami egyébként részvényenként 54 centes veszteséget jelentett. Az elmúlt év hasonló időszakában még szebb napokat élt az AMD, akkoriban ugyanis mintegy 985 millió dolláros forgalom mellett még 17,4 millió dollár volt a cég nyeresége, ami részvényenként 5 cent nyereséget jelentett.

Az AMD legkomolyabb konkurense, a világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel a napokban nem veszteségről, hanem mintegy 446 millió dolláros nyereségről számolt be, azonban az Intel az AMD-hoz hasonlóan arra panaszkodott, hogy az európai és amerikai személyi számítógépek iránti kereslet az elmúlt hetekben-hónapokban olyannyira visszaesett, hogy emiatt jelentős mértékben csökkent a forgalma. Az Intel képviselői ezenkívül arról is beszámoltak, hogy a felhasználók Pentium 4 helyett egyre nagyobb arányban vásárolnak olcsóbb és egyben kedvezőbb ár/teljesítmény mutatójú Celeron processzorokat, ami ugyancsak negatív hatást gyakorol a chipgyártó forgalmára, illetve nyereségére.

Az AMD munkatársai a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy az AMD személyi számítógépekbe szánt processzorainak eladási mutatói egy év alatt nem kevesebb mint 35 százalékkal estek vissza, ami konkrétan azt jelenti, hogy míg egy évvel ezelőtt a cég egy negyedév alatt 580 millió dolláros PC processzor forgalmat bonyolított le, addig idén a legutóbbi üzleti negyedévben a chipgyártó ugyanezen forgalma már csak mintegy 380 millió dollárra rúgott. A visszaesés az idei év első negyedévéhez képest egyébként még jelentősebb, egész pontosan 44 százalékos, ugyanis az AMD az év első három hónapjában még 684 millió dolláros forgalmat bonyolított le a processzorpiacon. Ugyancsak figyelemreméltó adat, hogy míg az AMD az idei év első negyedévében még több mint 8 millió darab processzort adott el, addig a legutóbbi negyedévben már csak mintegy 6 millió darab AMD chip került forgalomba. A cég flashmemóriákkal kapcsolatos forgalmi adatai egyébként ezzel szemben némileg javultak az elmúlt időkben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rive #32
    Hm.
    http://www6.tomshardware.com/cpu/02q2/020612/celeron1.8-10.html

    Azért van, amiben az 1.7Celeront lepörgi...

    Pedig ez a Tom's...
  • Lammer #31
    na azért nem kell tulzásba vinni! 5x86 az igen az veri! :)))
    félre a tréfát, télleg ilyen IntelMindok vagytok vagy csak simán vakok vagytok? aZ iNTEL most nem pörög úgy ahogyan azt várnánk tőle ez van!
    Na azé a Duront én is megnézném mikor pörögné le az 1.7P4et... amúgy AMD rulz most dehaazinteljobblenneakkornekemisazpörögneagépemben.
  • Pheel #30
    Ó hagyjad már! Az AMD-sek szerint nem számít a megahertz. Ezen az alapon majd rajzolok olyan ábrát, ahol a 300 MHz-es K6-2 rommágyalázza a 3.0GHz-es P4-et mondjuk Desktop Overall Performace-ban és belinkelem ide. ROTFL
  • skorpio7 #28
    Persze Lola , persze ... aztán a kezed a bilibe ért és felébredtél .

    Talán vess egy pillantást ide .



    Gamestar Online

    AMD az új Celeron-ról
    [2002. júlíus 19. @ 18:30 - Feczo]
    Az Advanced Micro Devices igen rosszmájú véleményét közölte ma az Intel új, P4-es alapokra épülő Celeron processzorairól. Az AMD szerint a Willamette magos Celeronok elég harmatos teljesítményt nyújtanak az azonos órajelű P4-ek, hát még az Athlon XP-k mellett. A dolognak újabb lendületet ad, hogy felsoroltak pár progit, melyek hibásan működnek, ha egy új Celeronnal és Intel 845G chipszettel próbáljuk őket használni: a Tiger Woods 2002 nem képes hardware-es gyórsítással futni, a Nascar 2002 és a Spiderman pedig sorozatosan fagy. Itt többet is megtudhatsz a dolgok jelenlegi állásáról, valamint figyelmetekbe ajánlom az oldal közepén látható képet, melyen az Intel és az AMD procik teljesítményei lettek összevetve.
  • Yfel #27
    hívtok = vívtok
  • Yfel #26
    Látom már megint produktív vallásháborút hívtok egy olyan helyzettel kapcsolatban amihez semmi közünk nincs...

    Nincs jobb dolgotok mint azt szidni akinek nem olyan proci fut a gépében mint a tiétekben?

    Szánalmasabbak vagytok mint az MS marketing részlege...
  • Tomcat.no1 #25
    Az AMD éldegélt, él és élni ill. virágozni fog:))))))
  • Balko #20
    egy 2,5 ghz-es INtel proci lazán elveri az összes AMD-t most! Azonban az AMD tényleg egyre jobb procikat dob ki és jobb az ár-teljesíményük!
  • sztavrosz #19
    Aki engem baszogat, az AMD-sek kapják be a faszomat... INTEL RULEZ!
  • narumon #17
    Az AMD most már egykét éve folyamatosan bizonyít de sajnos sok elvakult ember még most is csak intelre tud nézni, és még mesterségesen gerjesztik is a különböző meséket (nem futó programok, állandó patchelések, stb), és a legfontosabb nekik hogy elmondhassák a 2Ghzes PIV-ük meg ám 2.3 Ghzen is. (aminek a gyakorlatban semmi jelentősége, és még igy is lasabb mint egy XP 2000+) Remélem a hammer változtat a helyzeten megérdemelnék már!