Franczy

Tovább csökkenő bevételek az AMD-nél

A személyi számítógépek piaca mostanság olyannyira gyengélkedik, hogy az Advanced Micro Devices a napokban egy hónapon belül immár másodszor kényszerült arra, hogy visszafogottabb előrejelzéseket közöljön a második negyedéves forgalmával kapcsolatban. A Sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó most arról számolt be, hogy minden jel arra mutat, hogy a június 30-án véget ért üzleti negyedévben mindössze 600 millió dollár volt a forgalma. Nem is olyan rég, egész pontosan június 18-án még arról számoltak be az AMD képviselői, hogy a cég második negyedéves forgalma várhatóan 620-700 millió dollár körül fog alakulni, vagyis az azóta eltelt hetekben az AMD-nek rá kellett döbbennie arra, hogy bevételei várhatóan tovább csökkentek. Mint ismeretes, a chipgyártó második negyedéves üzleti mutatóit tartalmazó első előrejelzésben még 820-900 millió dolláros tervezett forgalom szerepelt, mely összeg a most bejelentett, második előrejelzés módosítást követően immár csak 600 millió dollárra tehető.

Robert Rivet, az AMD gazdasági vezetője az előző forgalom előrejelzés nyilvánosságra hozatalakor, június közepén azt nyilatkozta, hogy az AMD nehézségei nagyrészt annak "köszönhetők", hogy a személyi számítógépek piacán folyamatosan romlanak az eladási mutatók. Rivet elmondta, hogy a cég európai és észak-amerikai processzor eladásai korántsem alakultak úgy, ahogy azt korábban a cég vezetői tervezték, éppen ezért a cég második negyedéves bevételei meg sem közelítik az eredeti célkitűzéseket. Az AMD képviselői a mostani, rövid időn belül immár második negatív forgalom előrejelzés kapcsán már nem kívántak kommentárt fűzni a dologhoz.

"A történet most arról szól, hogy a PC-s piacon világszerte rendkívül gyengék a különböző eladási mutatók, ennek következtében a raktárak tele vannak, a gyártók pedig folyamatosan csökkenő forgalomról tesznek jelentéseket. Az AMD számára nehézséget jelent, hogy a konkurens Intel a Pentium 4 révén egy olyan processzorral rendelkezik, mely az idő előrehaladtával nagyon jól skálázható. Az Intel tehát sokkal gyorsabban képes a működési frekvencia növelésére, mint az AMD, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az AMD várhatóan hamarosan lerántja majd a leplet vadonatúj, Hammer termékcsaládba tartozó mikroprocesszorairól" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Michaell McConnell, a Pacific Crest Securities cég elemzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #1
    Hát ezek elcsúsznak egy banánhéjon. Természetes kiválogatódás, az erősebb intel talán túléli.