Franczy

AMD: egy jó és egy rossz hír

Az Advanced Micro Devices (AMD) a jövő héten egy jó és egy rossz hírrel fog szolgálni, melyek közül az előbbi a felhasználók, utóbbi pedig inkább a befektetők szempontjából lesz érdekes. A jó hír nem más, mint, hogy a chipgyártó különböző források szerint várhatóan hétfőn lerántja majd a leplet legújabb processzoráról, a hordozható számítógépekbe szánt mobil Athlon XP 1800+ típusjelzésű chipről. Az AMD ezen újdonsága a már jól megszokott módon nem a típusjelzésében szereplő frekvencián, hanem annál némileg alacsonyabb, 1,53 GHz-es frekvencián fog üzemelni, ami egyébként mindössze 66 MHz-es előrelépést jelent az eddigi legnagyobb teljesítményű mobil AMD chiphez, az Athlon XP 1700+-hoz képest. Az AMD egyébként a mobil Athlon XP termékcsalád áprilisban történt debütálását követően most először mutat majd be új mobil processzort.

Ez lett volna röviden az AMD-vel kapcsolatos jó hír, most pedig essék szó az elsősorban a befektetők számára rossz hírről, mely nem más, mint hogy az AMD ugyancsak a jövő héten számol majd be az idei év második negyedévére vonatkozó forgalmi és nyereségi adatairól, melyek az eddig napvilágot látott előrejelzések szerint felettébb gyengére sikerültek. Az AMD gazdasági szakértői a vártnál jelentősen gyengébb bevételi adatokat azzal magyarázzák, hogy a személyi számítógépek piaca mind az Egyesült Államokban, mind Európában gyengélkedik, ami értelemszerűen komoly negatív hatást gyakorol az AMD-hez hasonló chipgyártókra. Az AMD először júniusban figyelmeztette befektetőit, hogy a második negyedéves forgalma várhatóan nem alakul majd olyan jól, mint ahogy azt a cég korábban remélte. A chipgyártó erre a negyedévre eredetileg 820-900 millió dolláros forgalmat tervezett, ezzel szemben a cég képviselői júniusban már csak 620-700 millió dolláros forgalomról beszéltek. Az AMD képviselői legutóbb július elején nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban, amikor is kiderült, hogy a cég negyedéves forgalma jó, ha eléri majd a 600 millió dollárt.

Az AMD az elmúlt hetekben-hónapokban a mobil Athlon XP processzorai révén sem aratott túl nagy sikert, azonban a cég vezetői abban bíznak, hogy a most debütáló mobil Athlon XP 1800+ javít majd az eladási mutatókon. Az AMD mobil újdonsága egyébként a világon először a Hewlett-Packard Pavilion ze1250 típusú notebookjában lesz elérhető. A HP ezen 1799 dolláros újdonsága az említett processzor mellett többek közt 512 MB memóriával, egy 30 GB kapacitású merevlemezzel, valamint egy CD-RW/DVD-ROM meghajtóval fog rendelkezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)