JohnnyCage

Trident: Nagy visszatérés?

A sokak által bizonyára jól ismert Trident Microsystems Inc. az ősz folyamán egy új grafikus megoldással próbálja visszaverekedni magát a grafikus processzorok piacának élvonalába.

A társaság XP4 névre hallgató grafikus processzora tile-alapú (cserép-alapú) architektúrára épül, és mintegy 30 millió tranzisztort tartalmaz. A chip az általános (alsó-közép kategóriás), 100 dollár alatti áron forgalomba kerülő grafikus kártyák piacát célozza.

"Az új chip visszatérésünket jelzi az asztali PC-kbe szánt grafikus kártyák általános, és csúcskategóriás szegmenseibe" - mondta Le Nguyen, a Sunnyvale-i (Kalifornia) központú Trident Microsystems helyettes marketingigazgatója. A Trident az elmúlt években egyébként notebookokba szánt, és a legtöbb esetben chipkészletbe integrált grafikus megoldásokat készített.

Az XP4-ben is alkalmazott tile-alapú architektúra az ST Microelectronics-féle Kyro chipekben mutatkozott be a közelmúltban. A megoldás célja az, hogy a sávszélesség és a számítási teljesítmény ésszerűbb kihasználásával jobb teljesítmény/tranzisztorszám arányt nyújtson, mint a "hagyományos" megoldások. - A tile-alapú megjelenítési rendszerrel 80-90 százalékos kihasználást lehet elérni a DDR-SDRAM buszon, miközben a hagyományos megoldások memóriabusz kihasználása alig 30 százalék - mondta Nguyen.

Nguyen szerint a DirectX 9-alapú játékok csak a jövő év karácsonyára érkeznek meg, ezért az XP4 chip is elsősorban a DirectX 8-hoz készül. A chip három verzióban fog megjelenni: A T3 300 MHz-en működik, 256 MByte 700 MHz-es DDR-SDRAM memóriát támogat, és 128 bites memóriainterfészt alkalmaz. A T2 250 MHz-en fog ketyegni, és legfeljebb 64 MByte 500 MHz-es DDR-SDRAM memóriával szerelhető majd. A T1-es változat a T2 képességeivel fog rendelkezni, leszámítva a 64 bites memóriavezérlőt.

Mindhárom változat AGP 4x, illetve 64-bites, 66 MHz-es PCI támogatással rendelkezik, és 612 lábas BGA tokban kap helyet. A chipeket a tajvani UMC fogja gyártani 130 nm-es technológiával, áruk 31-40 dollár lesz.

A Trident XP4 gyakorlatilag már most elérhető, igaz a kártyák boltokban való megjelenésére feltehetően őszig még várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Herot #22
    ki beszelt a ceg nev magyaritasrol.
    egyebkent amerikaban ezek a videokkartya nevek legalabb ilyen hulyen hathatnak mint nalunk ha leforditod
    De az a Buta amerika, ennek orulnek mit varsz toluk ?
  • Geza ba #10
    Mintha valami olyasmit olvastam volna, hogy a poligonszam novekedeset ez a renderelesi modszer nagyon megszenvedi (valami rendezesi idovel volt problema). Nem hallott valaki errol valamit konkretabbat?
  • Gabest #9
    Mi itt falun csak "körkörös többlötfölöslögös öllönőrző-összögnök" híjjuk.
  • Hahoocsi #5
    miért te milyen magyar elnevezést ismersz a technológiára? eddig én egyet sem hallotam... De most komolyan!
  • mir #4
    a cikket nem olvastam el, mert már nagyon sok helyen olvastam ugyan ezt, nem hiszem, hogy bárhol bármi újat tudnának mondani a témáal kapcsoaltban.
    emg az SGn amúgysem ritkák az effélék:)
    bár a múltkor a transmetás hírt elolvastam, és én nem nagyon újságíró, és nem is tanultam ilyesmit, de az, ahogy az író bejelnti: hogy ezzel szemben a valóság... ez még az én szememet is szúrta. na nem baj, ez van:)
  • mir #2
    reméljük.
  • RpPRO #1
    Adja Isten, h. igy legyen. Sajna en az ilyen hirekkel mindig kicsit szkeptikus vagyok. Papiron nagyon jol szolnak az adatok, de mint a Matrox uj udvoskejenel lathattuk, ez meg nem biztositek a sebessegre. Es az tuti, hogy csak karacsony tajekan jelennek meg eloszor.