Franczy

A Trident nagy reményeket fűz az XP4 chiphez

Az Nvidia Corporation és az ATI Technologies mellől az elmúlt években lényegében az összes konkurens eltűnt a piacról, azonban egyes szakértők szerint most minden jel arra mutat, hogy a piac néhány régi-új szereplője versenyképes alternatívát kíván mutatni az említett két mamutcég mellett. Itt van például a Trident Microsystems, mely körülbelül 5 éve hagyta el az asztali számítógépekbe szánt diszkrét grafikus megoldások piacát, és amely cég várhatóan a jövő hónapban rántja le a leplet XP4 típusjelzésű újdonságairól. A Trident ezzel egyébként nem tesz mást, mint beáll a sorba a két tajvani chipsetgyártó óriáscég, a Silicon Integrated Systems (SiS), illetve a VIA Technologies után.

Hamarosan bemutatkozó grafikus processzorunk révén újra megvetjük majd a lábunkat azon középkategóriás grafikus megoldások piacán, mely piac termékeiből általában a szűkebb pénztárcával rendelkező felhasználók vásárolnak - nyilatkozta a napokban nem kis optimizmussal Le Nguyen, a Trident marketing részlegének alelnöke.


Dean McCarron, a Mercury Research elemzője úgy véli, hogy a Tridentnek, és a hozzá hasonló kisebb cégeknek megtetszett az Nvidia példája, és lényegében e miatt szeretnének megjelenni ebben a nem kis konkurenciaharcot biztosító piaci szegmensben. Ezek a gyártók egyszerűen megnézik a jelenlegi piacvezető, az Nvidia példáját, és azt mondják, hogy egyszer ők is ilyen jól prosperáló cégek szeretnének lenni, és mihamarabb a lehető legnagyobb tortát szeretnék kihasítani a grafikus megoldások piaci tortájából - vélekedik McCarron.

Le Nguyen szerint a Tridentnek igenis megvan az esélye arra, hogy újfent megvesse a lábát a grafikuschipek piacán, amire szerinte a garanciát nem más, mint az augusztus elején debütáló XP grafikus processzor fogja jelenteni. Nguyen elmondta, hogy a vadonatúj XP4-es grafikuschipre épülő grafikuskártyák teljesítménye az ATI, illetve Nvidia gyártmányú chipekre épülő kártyák teljesítményének körülbelül 80 százalékát nyújtják majd, miközben áruk azokénak mindössze negyede lesz. Nguyen szerint az XP4-es grafikuskártyák kiváló teljesítménye hátterében egyrészt a fejlett architektúra, másrészt a nagy sávszélességet biztosító, a legdurvább esetben 700 MHz-es frekvencián ketyegő DDR SDRAM memóriachipek állnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #1
    A Trident CyberBlade nagyon csúnyán leszerepelt: itt a fórumon is találkoztam valakivel akinek a QIII motoros OpenGL játékok nem indultak el rajta...