JohnnyCage

Szerdán lát napvilágot az ATI RV250 és R300

A kanadai székhelyű ATI Technologies július 17-ét választotta megfelelő időpontnak új ütőkártyáinak hivatalos kiadására. Az RV250 és R300 grafikus chipekkel a társaság komoly csapást mérhet a rivális nVidia-ra.

Az RV250-es GPU a Radeon 9000 és 9000 Pro típusjelzésekkel, a csúcskategóriás, DirectX 9 támogatású R300 pedig Radeon 9700 néven lát napvilágot. Az ATI az új grafikus processzorok korai kiadásával már a nyárvégi iskolakezdési vásárlószezonra gondol, amelyen a társaság jelentős előnyt szerezhet a rivális nVidia-val szemben. Ehhez azonban az kell, hogy a korábbi példával ellenben a társaság chipjeire épülő kártyák a kiadást követően rövid időn belül a boltokba kerüljenek.

Mivel a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) továbbra is problémákkal küszködik korábban agyondícsért 130 nm-es technológiájával, az nVidia NV18-as és NV30-as GPU-k a harmadik negyedév legvége, illetve a negyedik negyedév eleje előtt nem láthatnak napvilágot. Ezzel szemben az ATI új chipjeit 150, és 130 nm-es csíkszélességű technológiával is készíti, így lehetővé vált az RV250 és R300 grafikus processzorok gyors kiadása. A társaság tervei szerint egyébként az új chipek az év végéig fokozatosan kerülnek át a 130 nm-es gyártósorokra.

Az ATI-alapú grafikus kártyák gyártói úgy vélik, a hosszas szünet után megjelenő új Radeon változatok legalább szeptemberig jelentős fellendülést fognak hozni eladásaikban. A társaságok szerint ugyanakkor problémát jelenthet az RV250-alapú Radeon 9000 és 9000 Pro kártyák pozícionálása, mivel teljesítményük nem sokkal nagyobb a régebbi Radeon 8500-as változatoknál.

Ami a piac jelenlegi állását illeti, a GeForce4 Ti 4200 egyértelműen vezeti a csúcskategóriás piacot. A költséghatékony (olcsóbb) grafikus megoldások piacán a GeForce4 MX sorozatoknak komoly konkurenciát állít az igen kedvező árú Radeon 7500.

Ipari források szerint a Radeon 9700-as kártyák igen komoly csapást mérhetnek az nVidia GeForce4 Ti sorozatára, bár a megoldás kifejezetten csúcskategóriás jellege miatt a társaságok egyelőre az első eladási eredményekre várnak, mielőtt megkezdik a kártyák nagytömegű gyártását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • netrunner #1
    ez a hír nem késve szúródott be, véletlenül?
    Mert az a szerda (jul 17), éppenséggel ma van.