JohnnyCage

Növelik a teljesítményt a videókártyák gyártói

A társaságok az Intel egyre nagyobb teret hódító integrált grafikus chipkészletei miatt inkább a nagyobb teljesítményű grafikus kártyákra kívánnak összpontosítani.

Ahogy a diszkrét i845B0 (845D/Brookdale-D) Pentium 4 alaplapi chipkészletből felhalmozott raktárkészletek lassan nullára csökkennek, és egyre inkább teret nyernek az Intel integrált grafikus maggal rendelkező i845G és i845GL megoldásai, az alsókategóriás grafikus kártyák iránti kereslet folyamatosan csökken. Az i845G-alapú Pentium 4 alaplapok elterjedésével a videókártya gyártók fokozatosan átállnak a nagyobb teljesítményű grafikus kártyák gyártására, amelyeknek az Intel integrált chipkészletei nem jelentenek konkurenciát.

Mielőtt az i845G májusban piacra került, az egyes videókártya gyártók véleménye jelentősen eltért a megoldás várható, piacra gyakorolt hatásáról. Amíg az i845B0 chipkészletes alaplapok kiárusítása tartott, a piacon erős kereslet mutatkozott az olcsó grafikus kártyák iránt. A helyzet az integrált grafikus i845G elterjedésével azonban teljesen megváltozott.

Ipari szakértők szerint a szeptemberi iskolakezdési szezon jelentős keresletnövekedést fog hozni az i845G-alapú alaplapok iránt. A videókártya gyártók azonban legfeljebb a közép- és csúcskategóriás grafikus kártyáktól remélhetnek jelentős növekedést.

Mivel az ATI RV250-, illetve nVidia NV18-alapú megoldások csak a nyár második felében jelenhetnek meg, a kártyagyártók különböző extrákkal igyekeznek megnyerni a vásárlókat. Az ASUStek V8420-as, nVidia GeForce4 4200-alapú kártyája például TV kimenetet, és DVI/D-Sub csatlakozást kapott. A Gigabyte Technology egy módosított Radeon 8500XT kártyát tervez kiadni, amelyben a társaság a GPU és memória órajelet egyaránt 300 MHz-re emeli. A kártya emellett videó bemenetet is tartalmazni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #2
    "Növelik a teljesítményt a videókártyák gyártói"

    Ki hitte volna.