Franczy

A kínai posta új e-mail szolgáltatást indított

A kínai posta a héten beindította vadonatúj szolgáltatását, mely a számítógéppel, vagy esetleg elektronikus levélcímmel nem rendelkező emberek számára lehetővé teszi, hogy képesek legyenek elektronikus levelek olvasására, illetve írására. A történet arról szól, hogy a postán megfelelő módon regisztrált személyek e-mailjeit nem közvetlenül saját maguk, hanem a kínai posta kapja meg, majd ezt követően a postai alkalmazottak kinyomtatják az elektronikus levelek tartalmát, borítékolják és hagyományos postai úton eljuttatják a címzetthez. Adódik a kérdés, hogy a feladótól a címzetthez enyhén körülményes módon megérkező, immár csak fele részben elektronikus levelek tartalmának titkossága hogyan őrizhető meg? Nem tudni, mindenesetre a kínai posta azt állítja, hogy a rajta keresztül áthaladó e-maileket a címzetten kívül senki sem olvassa el.

"A levelezés titkos és magántermészetű dolog. Egyébként pedig senkinek sem lenne oka arra, hogy beleolvasson a különböző elektronikus levelekbe" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban nem túl meggyőzően a kínai posta szóvivője. Ha ezt a szolgáltatást egy másik országban, és nem éppen Kínában indították volna be, akkor talán valamennyire lehetne bízni abban, hogy a leveleket illetéktelen személyek nem olvassák el, no de itt most arról van szó, hogy a kommunista vezetésű Kínában indult útjára ez az új szolgáltatás. Abban a diktatórikus vezetésű Kínában, ahol a szabad véleménynyilvánításról azt tartják, hogy társadalmi bizonytalanságot eredményez, és amely országban blokkolják szinte az összes nagyobb nyugati hírforrás internetes oldalait, így többek közt a CNN, a BBC, a Voice of America, vagy például a The Washington Post website-jait is. Ezenkívül ugyancsak említésre méltó, hogy Kínában az AOL internetes oldalait sem lehet elérni, azok ugyanis sok esetben nem a kínai vezetés szája íze szerint foglalkoznak Tibettel, Tajvannal, vagy éppen a '89-ben a Tiananmen téren történtekkel.

"Véleményem szerint Kínában mindenki tisztában van azzal, hogy amennyiben a hatóságoknak lehetőségük adódik rá, beleolvasnak az elektronikus levelekbe. Miért ne tennék? Ugyanis mi van akkor, ha egy-egy e-mail esetlegesen a kínai vezetésnek nem tetsző dolgokat tartalmaz?" - vélekedik Xu Jun, a sanghaji Fudan Egyetem politikai tudományokkal foglalkozó professzora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #3
    Ugyanis mi van akkor, ha egy-egy e-mail esetlegesen a kínai vezetésnek nem tetsző dolgokat tartalmaz?"

    Semmi. Fekete kiberfilccel kihúzzák, hogy ne legyen olvasható...
  • Laci73 #2
    Régen átvilágították a leveleket :) Kína nem halad a korral. Ma már minden spéci titkosszolgálat a billentyűk leütése alapján már tdja hogy mit írsz...