JohnnyCage

Ágyúból lőtték ki a DRAM árakat

A kínai új év ünnepe hétfőn hirtelen véget ért, és a DRAM piac újból életre kelt. Hogy a memóriaipar milyen gyorsan felébredt egyhetes álmából, arra bizonyíték a piaci árak villámgyors emelkedése.

Ázsiai és európai hírforrások hétfői jelentése szerint a 128 Mbites PC133 SDRAM chipek nagykereskedelmi darabára a hét elején azonnal 4 dollárra emelkedett a korábbi 3,25 - 3,50 dolláros árszintről, amely a DRAM piac átmeneti nyugalma előtt jellemző volt. Mindez azt jelenti, hogy egy 128 MByte-os SDRAM modul nagykereskedelmi ára jelenleg 35 dollár körül mozog. A 256 Mbyte-os PC133 SDRAM DIMM memóriamodulok átlagára 57 dollár körül ingadozik, de egyes vezető gyártók márkásabb termékeikért ennél akár 10 dollárral többet is elkérhetnek.

Az újabb áremelkedési hullám, amelyet a hírek szerint a Dél-Koreai Samsung Electronics, a DRAM memóriák vezető gyártója indított el, a héten várhatóan tovább folytatódik. A társaságok egyes hírek szerint már értesítették is minderről forgalmazóikat.

A DRAM ipar 2001-ben rendkívül nehéz évet élt át. Az elmúlt év döntő részében szinte az összes gyártó előállítási költségek alatt volt kénytelen értékesíteni DRAM chipjeit, amelynek oka elsősorban a túltermelés volt. A gyártók a tavalyi év végefelé elkezdték csökkenteni gyártókapacitásukat, amely a készletek kiürüléséhez, majdpedig az árak emelkedéséhez vezetett. A hagyományos SDRAM memóriachipek ára az elemzők szerint január végére érte el a gyártási költségeket, a chipek azonban továbbra is folyamatosan drágulnak, és újbóli árcsökkenés az elkövetkezendő hónapokban nem is várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pilóta #12
    Lehet, hogy hamarosan az olcsó Rambus memóriás low-end gépekkel találkozunk az áruházakban? :))
    Érdekes, hogy még mindíg egy csomó tesztben a DDR-es meg SDR-es alaplapokat ajánlják P4-hez, mert a Rambus "irreálisan drága". Ehhez képest a 256-os DDR 19 körül van, a Rambus meg 20. Ha így halad az áremelkedés, lehet, hogy olcsóbb lesz a Rambus, mist a DDR.
  • MaDFoX #11
    Nem biztos hogy ha nem veszik a terméket, kikészül a gyár... Egyszerűen átállítja a kapacitását vmi másra... RDRAMRA FLASH vagy DDR SD-re esetleg nekiállnak bilit polirozni, ha abban van a lóvé...
  • Ligend #9
    Az a baj, hogy meg igy is veszik a RAM-ot. Csak nem 1GB kerul a gepbe, hanem 256-512MB, termeszetesen ugyanazert az arert.
  • Tomcat.no1 #7
    az tény hogy én is vettem egy 256Mb -osat kemény 6650 HUF-ért AFA-val, de ami most van az alapján már bánom, hogy nem vettem inkább egy 512-est 14000HUF -ért!!!!! :((((((((((((((((
  • Hahoocsi #1
    Egy ideig tényleg röhelyesen olcsók voltak az SDRAM-ok, most viszont jól megszívja, aki nem vett az olcsó memóriából...