JohnnyCage

Stabilizálódik az internetes cégek helyzete?

A jelek, miszerint a dot-com cégek bezárásainak, illetve csődjeinek üteme lassul arra utalnak, hogy az internetes társaságok helyzete lassan stabilizálódni kezd.

Egy napokban kiadott jelentés szerint az idei első félévben 73 százalékkal kevesebb IT cég zárt be, illetve ment csődbe, mint a tavalyi év azonos időszakában. Július 1-éig 93 IT cég állította le tevékenységét, illetve jelentett csődöt, ami jóval kevesebb, mint a tavalyi első félévben regisztrált 345, állítja a San Francisco-i központú Webmergers.com, amely nyomon követte az efféle eseteket.

Júniusban 13 amerikai IT cég zárt be, ami azt jelenti, hogy az elmúlt hónap már a hatodik a sorban, amikor húsznál kevesebb internetes cég ment tönkre az Egyesült Államokban. A januárt megelőző 16 hónap átlaga havi 44 csődbement cég volt, ami az általános helyzet jelentős javulására utal.

2000 januárja, vagyis az IT ipar csúcsa óta legalább 862 dot-com cég ment tönkre a Webmergers.com adatai szerint. Elsőként az elektronikus kereskedelemmel, illetve az online tartalomszolgáltatással foglalkozú cégek, illetve ezek gyengébb része vérzett el.

A 862 tönkre ment cégből 368, vagyis 43 százalék elektronikus kereskedelemmel foglalkozott, 217 helyet, azaz 25 százalékot pedig a tartalomszolgáltatók béreltek ki. Az internetes infrastruktúrával, internet-hozzáféréssel, illetve professzionális szolgáltatásokkal foglalkozó társaságok 16, 10, illetve 6 százalékot tesznek ki a listán.

Az elmúlt két hónapban az internetes tartalomszolgáltatók helyzete inogott meg leginkább.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #3
    Amióta a világ világ, hullámhegy után hullámvölgy jön. Ezt már ikarusz is megtanulta.
  • Laci73 #1
    Az igazság az, hogy a kilencvenes évek vége felé, amikor a "nagybani" internet-biznisz elindult, a befektetők jelentősen túlértékelték a Netes cégeket. Jó buli lehetett, száz vagy ezer dollárból valamint egy vasárnapi haveri körből Netes céget csinálni és bejegyezni, majd egy év múlva eladni dollármilliókért.