JohnnyCage

Bajba került a Vivendi

A médiaóriás Vivendi Universal a hétvégén tárgyalásokat folytatott hitelező bankjaival, hogy a társaság kilábalhasson jelenlegi, kritikus anyagi helyzetéből.

A Vivendi Universal legnagyobb hitelező bankja szerint a médiaóriásnak meg kell válnia egyes üzletágaitól, hogy biztosítani tudja a rövidtávú fennmaradáshoz szükséges pénzösszeget. A bankok az elmúlt héten lecsökkentették a bajba került társaság hitelképességi indexét, így a társaság aligha kaphat újabb hiteleket.

A spekulációt, miszerint a Vivendi kénytelen megválni telekommunikációs üzletágától, csak felerősítette a brit Observer híre, amely szerint a brit mobilkommunikációs óriás Vodafone 4,56 milliárd dollárt ajánlott a Vivendi Cegetel elnevezésű francia telekommunikációs leányvállalatának 44 százalékáért.

A Vivendi olyan üzletágai, mint az előfizetés-alapú televíziós szolgáltatások, illetve az amerikai szórakoztatóipari leányvállalat, más cégek érdeklődését is felkeltették. A Vivendi Universal vezetőségéhez közel álló hírforrások szerint a társaság azonban egyelőre nem gondolkozik a cég feldarabolásán.

A Vivendi vezetőségi tanácsa szerdán távozásra bírta Jean-Marie Messier vezérigazgatót, a helyébe lépő Jean-Rene Fourtou pedig ígéretet tett a szerinte nehéz, de nem kritikus fizetőképességi helyzet megoldására. Hírforrások szerint a társaságnak 2 milliárd - 3 milliárd dollárra lenne szüksége a rövidtávú fizetőképesség megtartásához, illetve helyzetének stabilizálásához.

Daniel Bouton, az egyik hitelező Societe Generale bank vezetője szombaton úgy nyilatkozott, hogy Fourtou-nak "gyorsan át kell vizsgálnia a társaság pénzügyi helyzetét, és értékesítenie kell néhány üzletágat". A vezető szerint a médiaóriás egyébként jó helyzetben van, mert vagyona jóval nagyobb adósságainál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #7
    Örülj hogy vanegy erős magyar vállalat.
  • sztavrosz #2
    Én, mint volt MATÁV részvényes, sejtettem hogy ez lesz a VIVENDI sorsa! 750 HUF alatt nyugodt szível vásárolhatsz MATÁVOT (ha addig nem krepál be a dojcsetelekóm).
  • Laci73 #1
    ennek a Matávnak mindig mázlija van?