JohnnyCage

A HP segíti a Red Hat Itanium-Linux terveit

Mint a közelmúltban beszámoltunk róla, a Hewlett-Packard, az Itanium processzorok társfejlesztője, szövetséget kötött a Red Hat-tel az Advanced Server Linux Itanium verziójának mielőbbi megjelenése érdekében.

A Red Hat Inc. ugyan kínál Linux operációs rendszert az Itanium rendszerekhez, az Advanced Server Linux Itanium-alapú változata a korábbi tervek szerint azonban csak 2003 második felében jelent volna meg. A HP támogatásával ez a megjelenési idő hozzávetőleg egy évvel hozható előbbre, vagyis a megoldás még idén napvilágot láthat, mondta a Red Hat egyik vezetője.

"A két társaság között létrejött, közelmúltban bejelentett üzleti és technikai együttműködésre támaszkodva előrébb tudtuk hozni a megoldás debütálását, amely így összhangban van az Itanium 2 rendszerek piaci megjelenésével" - erősítette meg Mike Evans, a Red Hat üzleti célú megoldások fejlesztésével foglalkozó részlegének elnökhelyettese. A társaság emellett egy munkaállomásokra szánt (Itanium-alapú) Linux verzió fejlesztéseit is felgyorsította. A két megoldás így egyaránt az ősz elején jelenik meg.

A két cég együttműködéséből az elemzők szerint jól látható, hogy az új technológiák esetében milyen fontos a megfelelő támogatás. Elmondásuk szerint az Itanium esetében az alapelképzelést kidolgozó HP, illetve a tervet megvalósító Intel egyaránt óriási szerepet tölthet be a platform sikerében.

A HP néhány éven belül teljesen felváltja PA-RISC megoldásait az új, Itanium-alapú rendszerekkel. Az Itanium megoldások sikere ugyanakkor nagymértékben függhet attól, hogy a kritikus szoftverek milyen jól futnak a platformon.

A Hewlett-Packard egyébként három fő, és két speciális operációs rendszert támogat az Itanium platform alatt, úgymint a Windows, a Linux, és a HP-UX, illetve az OpenVMS, és a NonStop Kernel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!