JohnnyCage

A HP a Unixot támogatja az Itanium rendszerekhez

A számítógép- és nyomtatógyártó óriáscég saját, HP-UX elnevezésű Unix megoldását kívánja elterjeszteni az Intel Itanium 2 platformján is.

A július harmadik hetében megjelenő HP-UX 11i 1.6-os verzió várhatóan már olyan kaliberű megoldás lesz, amely a társaság PA-RISC platformjához készített változatot megközelítő teljesítményt fog nyújtani. Mint ismeretes, a HP, amely az Itanium processzorok társfejlesztője, leveszi termékpalettájáról a PA-RISC megoldásokat, és a jövőben kizárólag az IA-64 platformra kíván összpontosítani.

A HP-UX a közelmúltban még számos alternatívával rendelkezett az Itanium fronton. Az Intel 64 bites processzoraihoz legalább ötféle Unix megoldás készült, az Itanium-alapú operációs rendszerek listája azóta azonban a Linuxra, a Windows-ra, és a HP-UX-re szűkült. Mindez jelentős elönyhöz juttatja a társaságot, már amennyiben az Itanium-alapú megoldások valóban jelentős képviselővé válnak a 64 bites szegmensben.

Az IBM nemrégiben úgy döntött, hogy AIX 5L operációs rendszerét nem adja ki az Itanium rendszerekhez, a SUN pedig mint Intel-rivális, nyilvánvalóan nem írja át Solaris megoldását a platformra. Az SGI Linux támogatást ígér az Itanium rendszerekhez, az Irix egyelőre azonban nem lesz elérhető az IA-64 megoldások körében. A Compaq-féle Tru64 Unix a társaság HP-be olvadásával kútba esett, igaz a szoftver bevált megoldásai a HP-UX jövőbeli változataiban vissza fognak köszönni.

Az Intel második generációs Itanium processzorainak, illetve a rájuk épülő rendszereknek elvileg még a nyár folyamán meg kellene jelenniük. A fejlesztések jelenlegi állapota azonban arra utal, hogy a megoldások csak az év végén látnak napvilágot.

Visszatérve a HP-UX 11i 1.6-os verzióhoz, a megoldás a HP szerint akkora előrelépés lesz az 1.5-ös változathoz képest, mint amilyen az Itanium 2 lesz a processzor első változataihoz viszonyítva. - A korábbi változat gyakorlatilag főpróbának tekinthető - mondta Ram Appalaraju, a HP-UX marketingigazgatója.

A HP-UX egy- és kétprocesszoros rendszerek esetében ingyenes, egyébként pedig 2995 dollárba kerül - mondta Appalaraju, aki szerint az 1.6-os verzió az alábbi újításokat tartalmazza:

- A PA-RISC chipekre írt szoftverek futtatási lehetősége az Aries nevű szoftver segítségével.
- Erőforrásmenedzselő szoftver az egyes erőforrások programok közötti felosztására.
- A hibásan működő processzorok és memóriamodulok detektálása, és működésből való kizárása. A PA-RISC szerverek ilyenkor automatikusan üzembe helyezik a használaton kívül álló tartalékkomponenseket, ezt a funkciót az Itanium-alapú megoldás azonban csak 2003 közepétől fogja támogatni.
- Az MC Serviceguard clustering (fürtözés) szoftver csoportonként 16 szerver támogatásával.
- A BEA Systems alkalmazásszerverének támogatása.
- A HP-UX 26 legfontosabb belső paraméterének átállítási lehetősége a rendszer újraindítása nélkül. Az újraindítások 75 százalékára ezidáig ezen beállítások módosítása miatt volt szükség.

A hozzávetőleg egy év múlva megjelenő 2-es verzió a PA-RISC és Itanium processzorokat egyaránt támogatni fogja. A megoldás a HP közeljövőben megjelenő, akár 128 processzoros Superdome szervereit is támogatni fogja, derült ki Appalaraju nyilatkozatából. A 2-es verzióval egyidőben lát napvilágot egy olyan szoftver, amely a Linux programok futtatását is lehetővé fogja tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)