JohnnyCage

Új, beágyazott chipet támogat a Red Hat

A Linux operációs rendszer vezető disztribútoraként ismert Red Hat Inc. bejelentette, hogy a társaság támogatni kívánja a SuperH közeljövőben megjelenő SH-5 -ös beágyazott, 64 bites processzorát.

A két társaság között létrejött szerződés komoly sikert jelent a Red Hat beágyazott rendszerek részlegének, amely olyan eszközökhöz készít szoftvereket, mint a hálózati útvonalválasztók (routerek), autók, vagy a kéziszámítógépek. A társaság beágyazott rendszerek részlege által elért bevételek a gazdasági visszaesés miatt a közelmúltban jelentősen lecsökkentek, így az újonnan megkötött szerződésre már égető szüksége volt.

Az SH-5 elnevezésű chip, amelyet a SuperH a hírek szerint hamarosan kiad, egy 64 bites megoldás, és jóval nagyobb teljesítményre képes, mint a jelenleg is piacon lévő beágyazott chipek döntő többsége. A SuperH megoldása többek között olyan cégek termékeinek állít konkurenciát, mint a MIPS Technologies, az ARM Holdings, és a Motorola.

A Red Hat a SuperH segédletével dolgozik a GNUPro programozási eszközök SH-5 -höz készült változatának elkészítésén, közölte a két társaság. A GNUPro többek között a GCC fordítót is magába foglalja, amely lehetővé teszi a magasszintű nyelven készített programok számítógép által végrehajtható formára alakítását. A Red Hat reméli, hogy a szabad forrású megközelítés több fejlesztőt fog vonzani, mint a Wind River Systems-féle zárt modell. A piacot ráadásul a szoftveróriás Microsoft is meg szeretné hódítani.

A SuperH-et még 2001-ben alapították a Hitachi, és ST Microelectronics cégek. A független társaság az 1998-ben bevezetett SuperH chipvonal fejlesztéseit viszi tovább. A San Jose-i (Kalifornia) központú cég az SH-5 mellett még ebben az évben piacra kívánja dobni az SH-6 és SH-7 megoldásokat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!