Franczy

A Microsoft az OMA oszlopos tagja

A Microsoft képviselői szerdán bejelentették, hogy a szoftvercég a jövőben fontos szerepet szeretne betölteni az egyik új, mobiltelefonos szabványokkal foglalkozó szervezetben, az Open Mobile Alliance-ben (OMA). Ez utóbbi szervezet egyébként olyannyira új, hogy ugyancsak szerdán jelentették be a megalakulását. Az OMA-t két, eddig egymással párhuzamosan működő, mobiltelefonos adatátviteli szabványokkal foglalkozó érdekcsoportosulás hozta létre, név szerint a Nokia által tavaly létrehozott Open Mobile Architecture, illetve a már régebb óta tevékenykedő WAP Forum, melynek többek közt a Microsoft is tagja.

Úgy gondoljuk, hogy a Microsoftnak néhány mobiltelefonos fórumtól való távolmaradása miatt eddig sokan úgy vélekedtek, hogy a személyi számítógépek, illetve az internet, valamint a mobiltelefonos piac között óriási szakadék tátong - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Mike Wehrs, a Microsoft Mobility Group technológiai fejlesztésekkel és szabványosítással foglalkozó részlegének az igazgatója, majd hozzátette, hogy ilyen iparágak közötti szakadéknak természetesen nem szabad léteznie, és elmondta, hogy a Microsoft mindent meg kíván tenni a szakadék megszüntetésének érdekében.

A most megalakult Open Mobile Alliance közel kétszáz partnercéget tömörít magába, és elsősorban a mobiltelefonos hálózatokon keresztüli adattovábbítási technológiákkal és szabványokkal kíván foglalkozni. Szakértők szerint az Open Mobile Alliance működése elsősorban Európában, illetve Ázsiában juthat rendkívül fontos szerephez, ugyanis a világ ezen régióiban jelentősen több mobiltelefont használnak az emberek, mint személyi számítógépet, vagyis a mobiltelefonok közötti vezeték nélküli üzenetváltási, illetve elektronikus levelezési megoldásoknak a világ ezen régióiban sokkal nagyobb jelentőségük van, mint például az Egyesült Államokban.

Az Open Mobile Alliance vezetői úgy vélik, hogy a jelenleg még problémás kérdésekre a nyílt mobiltelefonos szabványok jelenthetik a megoldást, és nem az olyan, szabadalmi jogokkal védett szabványok, mint amilyen például a CDMA (Code Division Multiple Access). Jelen pillanatban egyébként a világ mobiltelefonos hálózatainak mintegy 70-75 százaléka GSM (Global System For Mobile Communications) rendszerben működik, mely lényegében egy nyílt szabvány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Johann #2
    Igen most még tudsz, de ha MS szoftver fog futni rajta, akkor sürübben le fog fagyni, valamint csak MS telefonokkal fog együttmüködni, és csak MS licens-sel tudsz majd telefont venni, esetleg OEM-et amit csak Office csomaggal eggyütt vehetsz meg! :)