JohnnyCage

Nokia: A változó mobilipar nagy kihívás számunkra

A Nokia egyik vezetője szerint a társaság helyzete sokkalta könnyebb volt, amikor még nem a finn óriáscég volt a piacvezető gyártó a mobiltelefonok körében.

Matti Alahuhta, a Nokia mobiltelefonokkal foglalkozó részlegének elnöke elmondta, hogy a társaság jóval egyszerűbb helyzetben volt, amikor még nem volt vezető a mobiltelefon készülékek piacán. Ha a Nokia jobb mobiltelefonokat készített, mint az akkori piacvezető Motorola, a társaság piaci részesedése növekedett a konkurencia rovására. Amióta azonban a Nokia 1998-ban megelőzte a Motorola-t, a társaság egyértelmű cél nélkül maradt.

- Egészen más piacvezető gyártónak lenni, mint a piacvezető cég egyik fő ellenfelének - mondta Alahuhta, a társaság bevételének 80 százalékáért felelős mobil részleg vezetője. Alahuhta szerint a társaságnak olyan új célokat kellett keresnie, amellyel továbbra is motivációt adhat az alkalmazottaknak, és elkerülheti az önelégültséget, illetve a stratégiai hibákat, amelyek a Motorola-t hátráltatták.

- Felismertük, hogy ez egy igen érzékeny iparág. Szerezhetsz piaci részesedést benne, de veszíteni is igen könnyen lehet - tette hozzá a vezető. A Nokia szerint a PC ipar teljesen különbözik a mobiltelefon ipartól. A PC-k alap építőkövei, mint például az Intel (illetve AMD) processzorok, a Microsoft operációs rendszerei, vagy a CD-ROM meghajtók mind közel egyformák és szabadon beszerezhetők a piacon. "Egy mobiltelefon teljesen különböző felépítésű, mint egy PC. A Mobiltelefon egy teljesen egyedi termék, amelynek jól kell kinéznie, kellemes felhasználói felülettel kell rendelkeznie, és illenie kell a felhasználó személyiségéhez.

Alahuhta szerint a Nokia célja jelenlegi, 37 százalékos globális mobilpiaci részesedésének 40 százalékra növelése. És hogy mi lesz azután? - Azt majd eldöntjük ott és akkor - mondta a vezető széles vigyor közepedte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ramore #7
  22 11

  §§§§§

  1111
 • asysoft #6
  Hát szerintem a Nokia szoftveresei nem nagyon dolgoznak. Pl. a 3310-3330-as hanghívása semmire se használható, míg az alig 17000-be kerülő, LOW-end Ericsson A2628S-nek semmi gondot nem jelent, hogy a metróban felismerjen akármilyen hangazonosítót.
 • b #3
  aki olyan telcsiket készít, mint ők azok magukra vessenek. megis érdemlik, legyenek csak büntiből piacvezetők. :)
 • Csatti #2
  Tenyleg eleg kellemetlen lehet vezeto szerepben lenni. Egy fene atvalalom toluk. :)
 • Pheel #1
  Hát nagyon sajnálom őket. Azért a következő mobilommal is az ő részesedésüket fogom bővíteni :PPP