Franczy

Újfajta LCD gyártástechnológia

A Philips holland laboratóriumaiban gőzerővel folynak azon fejlesztések, melyek eredményeképpen a cég a várakozások szerint hamarosan forradalmasítani fogja az LCD, azaz folyadékkristályos kijelzők gyártását. A cég munkatársainak elmondása szerint a fejlesztés alatt álló LCD gyártási technológiák teljes mértékben különböznek a jelenleg széles körben használatos megoldásoktól, melyek esetében a folyadékkristályok két műanyag, vagy üveg réteg között helyezkednek el, egyfajta szendvicsszerkezetet alkotva. A holland cég ehelyett egy olyan megoldás kifejlesztésén dolgozik, melynek lényege, hogy egy speciális folyadékkristályos elegyet felfestenek egy arra megfelelő lapos felületre, a felületet pedig ezt követően ultraibolya fénnyel kezelik.

"Elmondhatom, hogy amennyiben fejlesztési munkálataink sikerrel járnak, a folyadékkristályos kijelzők gyártási technológiáját forradalmasítani fogjuk, ugyanis az általunk fejlesztett megoldások teljes mértékben különböznek az eddigiekben használatos megoldásoktól" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Giovanni Nisato, a Philips egyik kutatója. Nisato elmondta, hogy az újgenerációs LCD gyártási technológia révén a kijelzőgyártók minden korábbinál olcsóbban és gyorsabban gyárthatnak majd folyadékkristályos kijelzőket, ugyanis míg a korábbi gyártási technológiák révén rendkívül lassú és bonyolult folyamatok révén lehetett csak megoldani a két műanyag, illetve üveg réteg közé bejuttatott folyadékkristályos mixtúra egyenletes térkitöltését, addig az új technológiák esetében ezen megoldásokat nyugodtan el lehet felejteni. Nisato hozzátette, hogy bár a fejlesztések jó ütemben haladnak a Philips-nél, biztosra vehető, hogy az elkövetkező években még nem fog beindulni az újgenerációs LCD kijelzők gyártása. A Philips kutatóinak egyébként az új technológiák révén már sikerült egy 2,5 x 2,5 centiméteres LCD kijelzőt előállítaniuk.

A Philips kutatói az újfajta LCD gyártási technológiáról elárulták, hogy annak első lépésében egy speciális folyadékkristályos elegyet festenek fel egy lapos felületre, ezt követően pedig egy elektróda réteget hoznak létre ezen speciális réteg tetején. Amikor ezzel elkészültek, két különböző hullámhosszú ultraibolya fényt vetnek be, melyek közül az első egy különleges rácshálót képez a felületen, a második pedig egy kemény felső réteget hoz létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #9
    Az a legdühítőbb, hogy a legtrágyább minőségű 15"-os LCD-k is 80-90 rugó körül vannak. Nem is olyan régen volt szerencsém egyhez, ki is próbáltam. Hááát, 16 bites színmélységben nagyjából a 256 szín magasságában fakított. Azt a képet, amit bootoláskor adott (karakteres üzemmód rulez), azt ide kellene biggyesztenem elrettentés okán ;-)
  • gz8 #8
    Pedig örülnék egy 21"-os jószágnak :)))
  • fotel #6
    bÁz :D
  • zplayer #4
    azert gondolkozz egy kicsit, szerinted van piaca egy roszabb minosegu lcdnek? Szerintem semmi. Nem hinnem hogy a fejlesztok ezt nem kalkulalnak bele a dologba...
  • Tomcat.no1 #3
    Azért mindent bele Philips és akkor végre mindenki eldobhatja (ha akarja) a képcsöves nagy dobozokat :)))))))))))))))
  • CybearBoy #2
    Bennem is ez merült fel először, erre én is kíváncsi lennék.