Franczy

A Palomino mag hamarosan nyugdíjba vonul

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, az Advanced Micro Devices (AMD) korábbi terveivel ellentétben a közelmúltban debütált Athlon XP 2100+ típusjelzésű processzor után még egy olyan processzort fog piacra dobni, mely a 0,18 mikronos gyártási technológiával készülő Palomino magra épül, vagyis a 0,13 mikronos csíkszélességű, Thoroughbred (Telivér) magos új Athlonokra egy ideig még várnunk kell. Ezen információk a napokban megerősítést nyertek, ugyanis az interneten feltűntek az első olyan képek, melyeken Palomino magos Athlon XP 2200+ típusjelű AMD processzorok láthatók.

Immár tehát teljesen biztosra vehető, hogy az AMD a közeljövőben bemutat egy újabb Palomino magos Athlon XP processzort, mely a 2200+ teljesítmény viszonyszámot viseli majd magán, és azt is tudni lehet, hogy az AMD ezen 1,8 GHz-es frekvencián működő újdonsága elődjeihez hasonlóan 1,75 V-os működési feszültséget igényel majd. Tény, hogy a Palomino magos Athlon XP 2200+ megjelenése miatt a Thoroughbred magos új Athlon processzorok megjelenése egy darabig még várat magára, azonban immár szinte 100 %-ig biztos, hogy az említett Athlon XP 2200+ típusjelzésű AMD chipet követően már nem jelenik meg újabb Palomino magos AMD processzor, vagyis a Thoroughbred ha kicsit késve is, de hamarosan "bevágtat" majd a piacra. Ez már csak azért is több mint valószínű, mert a Palomino mag az Athlon XP 2200+ esetében úgymond elérte a plafont, vagyis az AMD ezen 0,18 mikronos csíkszélességű magjából maximálisan ennyit lehet kihozni, és nem többet. Különböző, magukat megnevezni nem kívánó források szerint egyébként az 1,8 GHz-es frekvencián ketyegő Athlon XP 2200+ egyáltalán nem tuningolható, vagyis az AMD ezen chipjének frekvenciáját még 1,87 GHz-re sem lehet feltornászni, legalábbis léghűtés mellett.

Némileg ide kapcsolódó hír, hogy az Intel a napokban hivatalosan is bejelentette, hogy a 0,18 mikronos gyártási technológiával készülő, mPGA478 tokozású Willamette mag esetében hamarosan core stepping váltásra kerül sor, vagyis az E0 lép a D0 stepping helyébe. Különböző források szerint az Intel ezen új magot alkalmazza majd a közeljövőben debütáló, immár Pentium 4-es alapokon nyugvó Celeron processzorok esetében is, ebben az esetben pedig mindössze annyi lesz a chipgyártó dolga, hogy az integrált másodszintű gyorsítótár felét letiltsa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lez #3
    Mindegy ahhoz már úgyis alaplapot kell majd cserélnem.
  • Kis-Bob #2
    jó jó, de má ideje lenne elfelejteni ezeket... Jöjjenek az újak :))