Franczy

Processzor hírek

Mai, processzorokkal kapcsolatos híreink közül az egyik a VIA Technologies új chipjeivel, a másik pedig az Advanced Micros Devices közeljövőben esedékes árcsökkentéseivel foglalkozik.

A tajvani székhelyű VIA Technologies még tavaly szeptemberben tett ígéretet arra, hogy a vadonatúj Nehemiah (Nehémiás) magra épülő processzorai 2001 végén, de a legrosszabb esetben is 2002 legelején forgalomba fognak kerülni, ehhez képest most már az idei esztendő második negyedévében járunk, és a VIA új processzoráról még mindig semmi hír. A The Inquirer nevezetű website munkatársainak értesülései szerint a VIA Technologies ezen, immár nem éppen kis késlekedésének oka végtelenül egyszerű: a chipgyártó át kíván állni a Socket 478-as foglalatú processzorok gyártására, és a Pentium 4-es rendszerbusz használatára, ez pedig némi plusz időt igényel. Emlékezetes, hogy a VIA eredetileg azt tervezte, hogy a Nehemiah magos új processzorai a jó öreg Socket 370-es tokozásban kerülnek majd forgalomba, azonban a cég vezetői az idő múlásával ráeszméltek, hogy eljött a váltás ideje.

A VIA döntése egyébként tökéletesen érthető, hiszen már nagyon a nyakunkon van az Intel vadonatúj Willamette-128 magos Celeron processzorainak a debütálása, ezzel egy időben pedig a Socket 370-es tokozású processzorok és alaplapok szépen lassan kivonulnak majd a piacról. A VIA Nehemiah magos processzorainak működési frekvenciája várhatóan 1 - 1,5 GHz körül fog alakulni, és egyesek szerint elképzelhető, hogy a VIA ezen processzorai immár képesek lesznek arra, hogy felvegyék a versenyt a hasonló kategóriás Intel processzorokkal, melyek esetünkben nem mások, mint a közeljövőben debütáló új Celeron chipek. Egyelőre egyébként azt sem lehet tudni, hogy az Intel mit fog szólni a VIA ezen új processzoraihoz, azonban amennyiben a fenti híradások hitelt érdemlőek, akkor a VIA újfent komoly perekre számíthat.

Most pedig ejtsünk néhány szót arról, hogy az AMD április 14-én az Intelhez hasonlóan csökkenteni kívánja processzorainak árait. Immár tudni lehet, hogy a cég jelenlegi csúcsmodellje, az Athlon XP 2100+ az említett dátumot követően már "csak" 261 dollárba fog kerülni, az Athlon XP 2000+ ára pedig 216 dollárra fog mérséklődni. Az Athlon XP 1900+, 1800+ és 1700+ típusjelzésű processzorok ára rendre 158, 130, illetve 122 dollárra csökken, az 1300, 1200 és 1100 MHz-es frekvenciájú Duron processzorok ára pedig rendre 82, 75, illetve 72 dollárra mérséklődik. Az 1000 MHz-es Duron chip forgalmazását az AMD beszünteti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!