JohnnyCage

Komoly kárt okoz az ipari kémkedés és a vírusok terjedése

Az amerikai társaságok és kormányügynökségek az utóbbi időben egyre nagyobb károkat könyvelhetnek el a számítógépes rendszereken tárolt információk ellopása miatt.

Egy új tanulmány szerint a számítógépeken tárolt titkos információk ellopása nagyobb kárt okoz az amerikai társaságoknak, mint a számítógépes támadások összes többi formája együttvéve.

A vírusok továbbra is a számítógépes támadások legelterjedtebb formáját képviselik, áll az FBI/Computer Security Institute (CSI) páros vasárnap kiadott Computer Crime and Security Survey felmérésében. - Nyilvánvaló, hogy a támadások egyre nagyobb kárt okoznak a társaságoknak - mondta Richard Power, a San Francisco-i központú, számítógépes biztonsági szakértőket tömörítő CSI vezetője. - A károk mértéke gyorsabb ütemben növekedik, mint az incidensek száma - tette hozzá.

Az 500 e-mailben megkérdezett vállalati vezető 90 százaléka válaszolt úgy, hogy a társaság számítógépes rendszerébe az elmúlt évben legalább egyszer bejutottak illetéktelenek. 85 százalék ennek eredményeképp anyagi kárról számolt be, 44 százalék pedig a kár mértékét is közölte, amely összesen mintegy 455,8 millió dollár volt. - Egyértelmű, hogy a számítógépes bűncselekmények mindennapossá váltak - mondta Power.

A megkérdezettek összesen 170,8 millió dolláros kárról számoltak be a számítógépen tárolt titkos információk ellopásából eredően. 115,7 millió dolláros kár oka volt pénzügyi csalás, és 50 millió dollárba került a megkérdezett cégeknek az Internettel való belső visszaélés. Az egy cég által regisztrált legnagyobb kár 4,6 millió dollár volt, amelynek okaként a társaság a pénzügyi csalást jelölte meg.

Bár a vírustámadást regisztráló cégek aránya a tavalyi 94 százalékról 85 százalékra csökkent, a vírustámadások által okozott kár 45,3 millió dollárról 49,9 millió dollárra emelkedett. A vírustámadások által okozott kár a megkérdezett cégek körében átlagosan 283 ezer dollár volt az egy évvel korábbi 243800 dollárhoz képest.

A tanulmány többek között arra is rámutat, hogy a számítógépes biztonsági szoftverek telepítése önmagában nem garantál védelmet a támadások ellen. A megkérdezett cégek 89 százaléka alkalmaz tűzfalat, 60 százalékuk pedig behatolásjelző rendszert is használ. A társaságok 90 százaléka alkalmaz antivírus szoftvert, ennek ellenére 85 százalék regisztrált vírusfertőzést.

A támadások hozzávetőleg fele eredt cégen belüli forrásból, például egy elégedettlen alkalmazottól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #1
    "A társaságok 90 százaléka alkalmaz antivírus szoftvert, ennek ellenére 85 százalék regisztrált vírusfertőzést."

    legalább 2 oka lehet:
    1) gagyi a vírusirtó (pl. Inoculate-it)
    2) régi a patch file

    Apropó: ha visszaállítod a rendszeridőt, lehet régebbi patch file-lal frissíteni a rendszert, majd kijátszani az automatikus frissítést?