Franczy

Kémkedik a Creative Labs?

[ZDNet] Feldühödött felhasználók tömegei vádolják azzal a rendkívül népszerű hangkártyáiról és egyéb termékeiről híres Creative Labs céget, hogy az kémkedik utánuk. A napokban kipattant botrányt az váltotta ki, hogy a legtöbb Creative termékhez járó szoftvercsomagban megtalálható newsupd.exe névre hallgató fájl a felhasználók elmondása szerint minden engedély kérése nélkül az interneten keresztül csatlakozik a Creative cég szervereihez, és titokban adatokat küld ezekre a szerverekre. A felhasználók azt is elmondták, hogy a newsupd.exe teljesen titokban telepíti fel magát a számítógépükre, később pedig nem ad lehetőséget arra, hogy működését ki lehessen kapcsolni. A Creative képviselői elismerték, hogy a newsupd.exe ténylegesen így működik, azonban a cég szerint a kis program arra hivatott, hogy a felhasználók segítségére legyen, és nem arra, hogy a Creative számára különböző adatok után kémkedjen a számítógépek merevlemezén.

Szakértők szerint a Creative ezen szoftvere nagyon kényes területre merészkedik, hiszen manapság olyan világot élünk, melyben a legtöbb internetes felhasználó már bizonyos mértékben paranoiás, és tegyük hozzá, hogy a legtöbb esetben nem is ok nélkül. Nagyon sokan félnek ugyanis attól, hogy a személyes adataikat, vagy a számítógépükön tárolt egyéb adataikat az internet segítségével arra illetéktelen személyek is megszerezhetik. A Creative minden bizonnyal nem szándékozott kémkedni a felhasználók után, mindenesetre az adott célre sokkal elegánsabb, vagy legalábbis nem titokban működő szoftvereket is alkalmazhatott volna.

"Nem arról van szó, hogy egy Isten háta mögötti websiteról letöltött xy szoftver próbál meg kémkedni utánam, hanem arról, hogy egy, az eddigiekben legitimnek tekintett cégtől, a Creative-tól vásárolt hardverekhez járó szoftvercsomag telepít fel egy kémkedő szoftvert a számítógépemre. Ez szerintem egyértelműen azt jelenti, hogy a Creative megsérti a vásárlók jogait" - írta egy felháborodott felhasználó egy az üggyel foglalkozó fórumon.

A Creative cég szóvivője elmondta, hogy a napokban számtalan levelet kaptak a dühödt felhasználóktól, de mindenkit megnyugtatott, hogy semmi ok az aggodalomra, hiszen a newsupd.exe csak annyit tesz, hogy felhívja a felhasználók figyelmét a különböző szoftver és hardver frissítésekre. A szóvivő szerint a szoftver működése semmilyen aggályokat sem vethet fel, és akinek nincs internetelérése, azt egyáltalán nem is érinti a dolog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)