Franczy

500 millió tranzisztor az Intel Madisonban

Mint az ismeretes, az Advanced Micro Devices (AMD) az általa nyilvánosságra hozott hivatalos Hammer információk révén az elmúlt napokban alaposan felkavarta a számítástechnika világát, hiszen mostanság szinte az egész szakma arról vitatkozik, hogy az AMD újgenerációs processzorai vajon milyen sikerre számíthatnak majd a közeljövőben. A nagy konkurens Intel vezetőinek csőrét igencsak bánthatta, hogy a napokban a fél világ az AMD újdonságaival foglalkozik, éppen ezért ezen emberkék úgy gondolták, hogy éppen ideje lenne megszellőztetni némi információt egy olyan újgenerációs high-end Intel processzorról, mely nem kevesebb mint 500 millió tranzisztort tartalmaz.

Az Intel tehát most először nyilvánosságra hozott némi konkrét információt a Madison fejlesztési kódnevet viselő 64 bites processzorairól, melyek 0,13 mikronos gyártási technológiával fognak készülni, ezenkívül pedig mindenképpen említésre méltó, hogy 6 MB cache és összesen 500 millió darab tranzisztor kap bennük helyet. Aki esetleg nem tudná, a Madison szerves részét képezi a világ legnagyobb chipgyártó cége azon 64 bites termékcsaládjának, melynek első tagja, az Itanium komoly kudarc volt, második tagja pedig az a McKinley fejlesztési kódnevet viselő chip, mely várhatóan idén nyáron kerül majd forgalomba. A 0,18 mikronos gyártási technológiával készülő McKinley-ről egyébként immár tudni lehet, hogy Itanium 2 néven kerül majd forgalomba, valamint, hogy 220 millió darab tranzisztorral fog rendelkezni, az integrált cache mérete pedig 3 MB lesz.

"Elárulhatom, hogy a Madison fejlesztési kódnevet viselő újgenerációs 64 bites processzor első mintapéldányai már elkészültek az Intel gyártósorain. Ezen új processzorok valamikor a jövő év folyamán kerülnek majd forgalomba" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Paul Otellini, az Intel elnöke.

Szakértők szerint az Itanium 2-nek, valamint a most pedzegetett Madison processzoroknak az első generációs Itaniumtól eltérően már ténylegesen kiváló teljesítményt kell nyújtaniuk, ugyanis abban a piaci szegmensben, ahová az Intel ezen újdonságait szánja, olyan nagy és neves gyártók képviseltetik magukat komoly erőkkel, mint például az IBM, a Mips, vagy a Sun Microsystems. Végül pedig arról is említést kell tegyünk, hogy az AMD is rendkívül komoly 64 bites tervekkel rendelkezik, és korántsem elhanyagolható tényező, hogy az AMD újgenerációs processzorai számára a napokban már a Microsoft támogatását is elnyerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Master Chief #21
  • mir #20
    sok a hozzászólás... na mind1.
    az intel az itanium I-el 7 évig szenvedett, mielőtt kiadták volna. ebből 3 év késés:
    az, hogy az intel magabiztosnak látszik semmit sem jelent. neki annak kell látszania. most még megvan a lehetősége a sikerre, de ha ő is elbizonytalanodik, ki nem fog?

    az itanium sikere nagyban függ a McKinly mag teljesítményétől és a skálázhatóságtól, ami az intelnek nem előnye.az csak az 1ik dolog, hogy 1 4procis itanium rendszerben több a memóriaelérés-kérelem, mint az adat, de az sem biztos, hogy a proci hogy fog reagálni az órajelemelésre. (a K6-2esek is mindent agyonvertek 300 Mhz-en, a klamathokat is, de 500on már a 466os celeron is lenyomta. k6-3 detto, csak kicsit több cache volt benne) és nem kell mondani, hogy amit az AMD elcseszett, azt az intel nem fogja, mert a skálázhatóság 1 olyan dolog,hogy vagy jó, vagy rossz, de tervezni nem lehet, majd elválik. pl. sztem a SUN lepődött meg a legjobban, amikor a 150Mhz(vagy valami hasonló) USIIesek 533ig eljutottak... ezzt nem lehet tervezni. pedig nagyon fontos dolog, hogy ne maradjon le 1 proci idővel.
    crusoe: valóban nem igazán korrekt az összehasonlítás, mert a crusoe procikat x86 kódból átalakított binárisok futtatására tervezék, míg az itaniumba csak belerakták, mert maradt a biosban hely.(vagy a DIEn marad hely, és oda flast tettek, és akkor már valami szemetet akartak belepakolni, és inkább ez ment bele, mint 2 nagyfelbontású intel-logó)
    nem vagyok intelpárti, de azt nekem is el kell ismernem, hogy az intelnek nagyon el kell valamit baltázni ahoz, hogy az itanium ne legyen sikeres. vagy a SUN és az IBM csinálhatna valamit. pl. ha a POWER4esek nem csak a high-end p690esekben lennének elérhetők, talán gondban lenne az intel. persze rossznyelvek szerint az IBM szívesen tenné bele azokba is, csak nem tud eleget gyártani.
    "1. Azért osztott busszal eddig is szép smp-mpp rendszereket építettek."
    ja... más PC processzoros(a XEON PCprocesszor csak kicsit több rajta a cache, és olyan jó marketingfogás ezt "szerverprocinak" nevezni...pfujj... PC és kész) rendszer nem volt versenyben(mert nem volt duál lapkakészlet) most hogy van a 760 mpx ők is eléggé vakarják a fejüket, és magyarázzák, hogy az miért vaskarika...
    az unixokkal meg akkor sem tudott versenyben maradni, és most sincs velük SEMMILYEN tekintetben versenyben.(esetleg FPU, de akkor a power4 megveri. csak az sokkalsokkal drágább)

    turmoil: a Q3 az pont az a cucc, ami 1 kis fasza újrafordítással menne itaniumon, mert megvannak az ASM részekre az alternate c kódok(ugye ami azért 1 korrekt kódban benne kell, hogy legyen...)




  • Supergamer_real #18
    Power

    Az architettura ugyan lehet, hogy jo, de igen csak verszegeny a memoriasavszelesseg.Ha az iNTEL eloallna valami integralt memorycontroller/proci dologgal az sokat segitene rajta.Az, meg, hogy az 32bites kodot nem futtatja (hardveresen) szerintem a legtobbeteknek nem olyan nagy problema mert nem az otthoni felhasznaloknak szantak.Akik ceges kornyezetben - kenytelenek hasznalni es most meg - szivnak vele azokat oszinten sajnalom.

    Mellesleg a neveket az AMD mar bejelentette a procijaihoz
    Sledgehammer - Opteron
    Clawhammer - Athlon (marad a "regi nev")
  • Turmoil #17
    De a kedvencem akkor is ez a hirdetés. Mint a régi szép idokben, amikor megjelentek az elso tranzisztoros rádiók, és még magára a rádióra is ráírták, hogy "7 tranzisztor":) Intel rulez...
    Vagy ahogy a marketinges mondaná: "Sex sells" :)
  • Turmoil #16
    Persze, hogy más, csak abban van valami közük egymáshoz, hogy a jelenlegi szoftvereket át kell alakítaniuk saját formára futásidoben...
  • Power #15
    Igen...szenvednek vele. :-)
  • Power #14
    Egészen más, mint a Crusoe, teljesen más elvű proci, nem lehetséges ésszerű sebességgel emulálni tisztán sw uton rajta az x86-ot, de nem is ez a cél.
  • Power #13
    1. Azért osztott busszal eddig is szép smp-mpp rendszereket építettek.
    2. HT-t bármikor beépítheti, ez semmi nehézséget nem okoz.

    Itt a architektúra szoftver és hardver támogatottsága a lényeges, ami nagyon jelentős. A HP teljesen leáll a PA-RISC-kel, a Mips-is az Rx000(beágyazottan még meg marad), ugyanígy a Compaq/DEC az alphákkal és ehelyett az IA-64-et támogatják.
  • Inquisitor #12
    Már 5 éve szenvednek vele ... most már eredményt kéne felmutatniuk nem?
  • Turmoil #11
    Csabi: az Itanium "tisztán" 64 bites proci akar lenni, a 32 bites kódot elobb át kell alakítania emésztheto formátumra, ezért lassú. Kb. olyasmi mint a Crusoe procik. Ez sem ismeri az x86 utasításkészletet. De nem is asztali proci, kimondottan nagyobb szerverekbe szánja az Intel, de mint említettem, szerintem bukta:)

    Egyébként van Windows for Itanium és jópár szoftvert lefordítottak már rá. Gondolom adatbáziskezelok, SAP, webszerver és hasonló cuccok. A Quake III Arénát ne várd!:)