JohnnyCage

Intel, AMD: Új mikroprocesszorok a CeBIT-en

A héten megrendezett hannoveri (Németország) CeBIT kereskedelmi kiállításra mindkét vezető PC processzorgyártó tartogatott olyan új chipeket, amelyekkel a cég magára ragadhatja a látogatók figyelmét.

A chipóriás Intel a Pentium 4-alapú Xeon processzor MP (Multiprocessor) jelzésű változatának kiadását tartogatta az idei CeBIT-re, amely chipet a társaság a négy, illetve négynél több utas (processzoros) szerverekbe szán. Bár az Intel bejelentésére egy ideje már számítani lehetett, az új Xeon MP processzorok természetesen óriási érdeklődésre tartottak számot.

Az Intel bejelentésével egyidőben a rivális chipgyártó Advanced Micro Devices (AMD) három új processzort adott ki. Ezek közül az asztali rendszerekbe készült Athlon XP 2100+ a tesztek döntő többsége szerint a jelenlegi leggyorsabb PC processzor, magamögé utasítva ezzel a 2,2 GHz-es Pentium 4-es processzort is, amely már az új 130 nm-es technológiával készült, és kategóriájának legnagyobb, 512 KByte-os másodszintű (L2) cache-ével rendelkezik. Említésre méltó emellett, hogy az AMD új chipje minderre 1,73 GHz-es valós órajel mellett képes.

A társaság az Athlon XP 2100+ mellett piacra dobta a mobil rendszerekbe szánt Athlon 4 processzor 1600+ típusjelű (1,4 GHz) változatát is, amely méltó vetélytársa az Intel közelmúltban kiadott Pentium 4-M processzorainak. A harmadik AMD újdonság az Athlon MP 2000+ (1,67 GHz) munkaállomásokba, illetve szerverekbe szánt processzor volt.

Az új chipeket szinte azonnal követte a rájuk épülő első rendszerek bejelentése a CeBIT-en. Az Athlon XP 2100+ processzorra a Compaq Computer, a Fujitsu-Siemens, illetve az NEC cégek adtak ki számítógépeket még a CeBIT keretein belül. Az Athlon MP 2000+ processzor a Racksaver, illetve Boxx Technologies szervereiben debütált, az első Mobile Athlon 4 1600+ -alapú notebookok pedig már megrendelhetőek a Compaq-tól. Az eszközök gyors megjelenése arra utal, hogy a gyártók elfogadták az új chipeket.

Az Intel három változatban, 1,4, 1,5, illetve 1,6 GHz-es órajellel adta ki az új Xeon MP chipeket, amelyek a 8 KByte L1, illetve 256 KByte L2 cache mellett a két lassabb modell esetén 512 KByte, az 1,6 GHz-es változat esetén pedig 1 MByte harmadszintű (L3) cache-t is kaptak.

Az új Xeon MP processzorokkal többek között olyan cégek adtak ki szervereket a CeBIT-en, mint az IBM, és a Hewlett-Packard (HP). Az IBM a négy- és nyolcprocesszoros eServer x440-es modellekkel lépett be a Xeon MP-alapú szerverek piacára, amelyeket később követni fog az x440 16 processzoros változata is. A HP egy jelentős termékskála frissítés keretében hat új Xeon MP processzorokra épülő rendszert dobott piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turmoil #11
    Máshol olvastam, hogy közben a CeBIT-en az AMD bemutatta a 2.2 GHz-s (2800+) jelu Thoroughbred prociját. Remélem lesz most már róla több infó is:)
  • Tomcat.no1 #5
    az alábbi Weaselnek címezve
  • Tomcat.no1 #4
    Látod ez most jogos, mert hát ugye néha cserélődnek az arhitektura elemei... de ez az eset az AMD-nél jóval ritkábban fordul elő mint az Intelnél!
    Most tényleg érdemes egy kicsit várni ha az ember 1évnél hosszab ideig akarja a gépét különösebb modosítások nélkűl használni(CPU,RAM meg ilyesmi)