Franczy

VIA: egy új processzor és egy új chipset

Az elsősorban különböző alaplapi chipkészleteiről ismert tajvani VIA Technologies képviselői a napokban Hannoverben zajló CeBIT 2002 számítástechnikai szakkiállítás keretein belül bejelentették a cég C3-as processzor termékcsaládjának legújabb, 933 MHz-es működési frekvenciával rendelkező változatát. Nem titok, hogy a VIA ezen új processzora nem az olyan nagyteljesítményű processzorokkal, mint például az AMD Athlon XP, vagy az Intel Pentium 4 fog harcba szállni, hanem sokkal inkább a legolcsóbb, belépőszintű irodai számítógépek és a különböző hordozható eszközök piacán számíthat népszerűségre. A VIA C3-as processzorok mobil környezetekben történő felhasználása egyébként teljesen logikus lépésnek bizonyul, ugyanis a most bejelentett 933 MHz-es frekvenciájú C3-as chip működéséhez mindössze 1,35 V-os feszültséget igényel, teljesítményfelvétele pedig alig 6 W.


A VIA Technologies ezen úgymond mobil C3-as processzora egyébként rendkívül fejlett 0,13 mikronos gyártási technológiával készül, 128 KB-os elsőszintű és 64 KB-os másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, valamint a 100 MHz-es és 133 MHz-es rendszerbusz frekvenciát is támogatja. Az mFCPGA tokozásban készülő új VIA processzor ezenkívül egyébként MMX és 3DNow! kompatibilitással is rendelkezik, valamint említésre méltó az esetében alkalmazott úgynevezett LongHaul technológia, mely a legenergiatakarékosabb működési körülmények fenntartására hivatott. A 933 MHz-es mobil C3-as processzor kereskedelmi forgalomba kerülésének dátuma, illetve végfelhasználói ára egyelőre ismeretlen.


Ezzel párhuzamosan a VIA Technologies ugyancsak a CeBIT 2002 szakkiállításon rántotta le a leplet a sokak által várva várt P4X333-as alaplapi chipkészletről, mely a konkurens gyártók közelmúltban debütált chipseteihez hasonlóan DDR333 memóriatámogatást valósít meg a Pentium 4-es platformon. Rögtön az elején nem árt tisztáznunk, hogy a P4X333 nem egyszerűen a P4X266A ráncfelvarrt verziója, ugyanis a P4X333 a már említett DDR333 támogatás mellett többek közt 533 MHz-es rendszerbusz frekvencia és AGP8x-os interfész támogatással is rendelkezik. A 664 pines BGA tokozású VT8754-es északi hídból (North Bridge) és a 487 pines, ugyancsak BGA tokozású VT8235-ös déli hídból (South Bridge) álló chipkészlet maximum 32 GB DDR SDRAM memória és hat darab USB 2.0 port kezelésére képes, ezenkívül pedig többek közt egy ATA-133-as kontroller ls egy hatcsatornás AC'97-es hangrendszer is a részét képezi. A VIA P4X333-as chipsetre épülő alaplapok egyébként várhatóan heteken belül megjelennek a számítástechnikai kereskedések polcain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szucsati #5
    Megvan!

    http://sg.hu/cikk.php?cid=19416
  • szucsati #4
    Volt itt valahol egy cikk az integrált VIA cuccosról, amiben még a proci is benne van. Nem tudja valaki, mi a címe??
  • szucsati #1
    Nekem teccenek ezek a Via procik, de nem tudja valaki, hol lehet venni ilyeneket, es mi pizbe kerulnek?