JohnnyCage

Ismét visszaestek a PC-k eladásai

Az IDC piackutató cég napokban kiadott jelentése szerint a PC-k eladásai az idei első negyedévben ismét visszaestek kisebb mértékben, a PC piac helyzete összeségében azonban így is javult a korábbi hónapokhoz képest.

Az asztali számítógépek, notebookok, és Intel-alapú szerverek globális eladásai az idei első negyedévben mintegy 2,7 százalékot estek vissza a tavalyi év azonos időszakához képest. A visszaesés mértéka az Egyesült Államokban ráadásul alig 0,4 százalék volt, állítja az IDC (International Data Corp.) piackutató cég. Az eladások csökkenése a tavalyi utolsó negyedévhez képest valamivel nagyobb mértékű, globálisan 8,9, az Egyesült Államokat tekintve pedig 6,1 százalékos, mindez azonban a kereslet időszakos ingadozásának tudható be. Az év első negyedéve rendszerint mintegy 10 százalékos visszaeést hoz a karácsonyi vásárlószezon által erősített előző évi utolsó negyedévhez képest.

Az IDC korábban mintegy 5,4 százalékos globális visszaesésre számított éves szinten.

Az IDC-rivális piackutató Gartner Group szerint az első negyedéves eladások globális szinten nem változtak a tavalyi év első három hónapjához képest. Az amerikai szegmens ezen idő alatt kismértékű növekedést is mutatott, állítja a Gartner. Az év első három hónapjában mintegy 32,7 millió PC-t szállítottak le a gyártók világszerte. A 2002-es év egészét tekintve a Gartner Group 4 százalékos növekedésre számít 2001-hez képest.

- Az otthoni felhasználók vásárlókedve meglepően nagy volt az elmúlt negyedévben - mondta Roger Kay, az IDC egyik elemzője. - Az idei első három hónapban jóval aktívabbak voltak, mint vártuk - tette hozzá az elemző, aki szerint az év egészét tekintve ennek ellenére sem várható jelentős növekedés.

A PC piac újbóli, lendületes növekedését az alapozhatná meg, ha a vállalatok ismét vásárolni kezdenének, állítja Charles Smulders, a Gartner egyik elemzője. Egyelőre azonban nem lehet megmondani, a cégek mikor kezdik lecserélni öregedő rendszereiket. Az elemzők az amerikai piacon az idei év végére várják a vállalati kereslet újbóli fellendülését, de elképzelhető, hogy a cégek a jövő évre halasztják a számítógépes rendszerek korszerűsítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!