JohnnyCage

Intel: A várakozásoknak megfelelő negyedéves eredmények

A világ legnagyobb chipgyártója az idei első negyedévet a várakozásoknak nagyjából megfelelő eredménnyel zárta, amely a szakértők szerint a másfél éve tartó PC ipari válság végét, vagy legalábbis a mélypontról való elmozdulást jelentheti.

A Santa Clara-i (Kalifornia) központú társaság az első negyedévben 936 millió dollár, vagyis részvényenként 14 cent nyereséget ért el 6,8 milliárd dolláros összbevétel mellett. A nyereséget részvényenként 1 centtel csökkentette az a 300 millió dollár, amelyet a társaság az Intergraph-nak fizetett a két cég között folyó peres eljárások lezárásáért.

A First Call jelentése szerint az elemzők hozzávetőleg 6,79 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 15 cent nyereségre számítottak, ami a kisebb cégek felvásárlására fordított költségekkel nagyjábol megfelel a valóságnak.

Az elemzők szerint az optimizmusra azonban leginkább a részletek adnak okot. A processzorokat gyártó Intel Architecture Group részleg bevétele magasabb volt a vártnál, amely elsősorban a PC processzorok magasabb átlagárának tudható be. A költségek az új gyártástechnológiáknak köszönhetően ezzel egyidőben ráadásul jelentősen csökkentek.

"A csoport eredményei az ebben az időszakban megszokottnál valamivel jobban alakultak" - mondta Andy Bryant, az Intel pénzügyi igazgatója. "A bevételek jobban alakultak, mint tavaly ilyenkor, és a korábbi tapasztalatokkal ellenben ezúttal az eladások sem estek vissza a negyedik negyedévhez képest" - tette hozzá. A társaság kommunikációs részlegének veszteségei valamivel nagyobbak voltak az előzetesen vártnál, de ez az üzletág nem bír különösebben nagy jelentőséggel a cégen belül.

A nyereség tehát összeségében kismértékben csökkent, a bevétel viszont valamelyest nőtt az előző év ugyanezen időszakához képest, amikor az Intel, és számos más cég történelmének legnagyobb visszaesésén ment keresztül.

Az Intel bevétele az idei második negyedévben várhatóan 6,7 és 7,0 milliárd dollár között lesz. Ez a bevétel a második félévben előreláthatólag azonban jelentősen növekedni fog. A közelmúltban az ázsiai térség vált az Intel legnagyobb bevételi forrásává, amely piac az idei első negyedévben a kínai és indiai eladásoknak köszönhetően mintegy 2 százalékot nőtt, miközben az amerikai eladások 4 százalékkal visszaestek. Paul Otellini, a társaság elnöke úgy véli, az idei második félév a nyugati piacok fellendülése nélkül is növekedést hozhat, elsősorban a kereslet szezonális megnövekedése miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sztavrosz #5
    INTEL a legfaszáb cég, akárki akármit mond. Ha nem hiszitek nézzétek meg a http://bmw.vezer.elte.hu/pub/movies/hardware/intelking.avi-t. A proci csak szilikonpasztával repül, mint állat! INTEL FOREVER!!!