JohnnyCage

A Creative újra belép a grafikus piacra

A számítógépes perifériák gyártásával foglalkozó Creative Technology hétfőn bejelentette, hogy a társaság a veszteséget termelő 3DLabs megvásárlásával újra be kíván lépni a grafikus megoldások piacára.

A szingapúri központú Creative a közlemény szerint mintegy 103,7 millió dollárért tervezi megszerezni az amerikai központú 3DLabs-ot. Az elsősorban Sound Blaster hangkártyáiról ismert cég azt a 72 százalékos részesedést kívánja megvásárolni a 3DLabs-ban, amely jelenleg még nem a társaság birtokában van. A Creative az összeg egyharmadát készpénzben fizeti ki 1,20 dolláros részvényárfolyamon, a többit pedig részvényekkel egyenlíti ki 2,40 dolláros árfolyamon. A megállapodás szerint a társaság részvényenként összesen 3,60 dollárt fizet, ami 22 százalékos prémiumot jelent a 3DLabs múlt pénteki 2,95 dolláros záróárfolyamához.

Bár az üzlet még meg sem valósult, egyes elemzők máris kritizálják a Creative tervbe vett lépését. A társaság a '90-es évek végefelé ugyanis jelentős veszteségeket halmozott fel később leállított grafikus részlegével. "A veszteséges 3DLabs megszerzése ellentétes a társaság korábbi terveivel, amelyben az audió üzletág megerősítése, illetve a grafikus- és adattároló rendszerek piacáról való kilépés szerepelt" - mondta Jonathan Ng, a GH Goh elemzője.

"A 3DLabs a grafikus piac jelenlegi vezetőihez képest meglehetősen kis cég, így a társaság helyzete egyáltalán nem könnyű. Ahhoz, hogy a társaság visszatérjen a játékosok számára készített grafikus megoldások piacára, még rengeteg munkára lesz szükség" - mondta egy európai bank elemzője.

Sim Wong Hoo, a Creative alapító vezérigazgatója elmondta, hogy ez lesz az első eset, amikor a társaság jelentős szellemi tulajdon birtokába jut a grafikus chipek piacán. "Ez teljesen más eset, mint amikor csak videókártyákat gyártottunk, és más gyártók grafikus processzoraira kellett támaszkodnunk" - tette hozzá. A vezető szerint a 3DLabs a közeljövőben befejezi egy olyan új grafikus processzor fejlesztési munkálatait, amely rendkívüli skálázhatóságának köszönhetően a piac minden szegmensében helyt fog állni. A 3DLabs vételi áráról Wong Hoo azt mondta, a 3DLabs igazán nagyszerű technológiák birtokában van, amelyek később megtérítik a befektetést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!