Franczy

Processzor újdonságok a CeBIT-en

Különböző források szerint a jövő héten kezdődő CeBIT 2002 számítástechnikai szakkiállítás keretein belül mind az Intel Corporation, mind az Advanced Micro Devices (AMD) számos újdonsággal rukkol majd elő, de természetesen várhatóan nem csak a processzorpiac ezen két jeles képviselőjének sikerül majd különböző újdonságokkal meglepnie a felhasználók népes táborát. A németországi Hannoverben megrendezendő nagyszabású kiállításon többek között asztali számítógépekbe, notebookokba és szerverekbe szánt vadonatúj processzorokra is számítani lehet, így például az AMD lerántja majd a leplet a minden eddiginél nagyobb teljesítményű asztali és mobil Athlon XP processzorairól, az Intel pedig új Xeon processzoraival kíván úgymond nagyot durrantani.


A CeBIT-ről tudni kell, hogy ez a minden évben megrendezésre kerülő egyhetes szakmai kiállítás még az Észak-Amerikában megrendezésre kerülő Comdex szakkiállításnál is nagyobb szabású, ugyanis a látogatók számát tekintve a CeBIT-et átlagban mintegy 850 ezer ember tekinti meg, a Las Vegas-i Comdex-en pedig általában mindössze 125 ezer érdeklődő vesz részt. A CeBIT-nek otthont adó Hannover azonban Las Vegas-nál sokkal kisebb város, mely városban relatíve kevés szálloda található, így a kiállítás napjai alatt lényegében képtelenség szálláshelyet találni, és az egész város túlzsúfolttá válik.

Különböző, magukat megnevezni nem kívánó források szerint az AMD a mostani CeBIT-en kívánja lerántani a leplet a jelenlegi csúcsprocesszora, az Athlon XP 2000+ utódjáról, mely a keresztségben az Athlon XP 2100+ nevet kapta, valamint a chipgyártó a várakozások szerint ugyancsak itt leplezi le a hordozható számítógépek piacára szánt mobil Athlon XP 1600+ processzort. Ezen két új processzor egyébként lényegében csak a korábbi AMD processzorok nagyobb frekvencián ketyegő változatának tekinthető, vagyis egyik sem tartalmaz architektúrabeli vagy gyártástechnológiabeli változásokat. Az egyelőre nem biztos, hogy az AMD már a CeBIT-en bemutatja-e a 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő vadonatúj processzorait, mindenesetre amennyiben erre esetleg nem kerül sor, várhatóan akkor is számtalan új információ hangzik majd el ezen újdonságokkal kapcsolatban.


Az Intel a CeBIT-en kívánja hivatalosan bejelenteni vadonatúj Xeon MP processzorait, melyeket a chipgyártó a négy vagy több processzorral rendelkező szerver számítógépek piacára szán. Az Intel ezen új szerverprocesszorai immár a legfejlettebb Pentium 4-es architektúrájára épülnek, harmadszintű gyorsítótáruk pedig a szerverekben történő alkalmazásnak megfelelően 1 MB méretű lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • magus #6
    ehh 486 4ver:)
    nekem most intel van és jó.
    ugyanolyn jó mint a régi amd. mind2 jó volt
  • Lt. Stinger #3
    Ugyan kíváncsi vagyok már én is a Thoroghbredre, hogy beváltja-e a nagy AMD fanok reményeit :)
  • RpPRO #1
    Gyerekek! Gyorsan megragadom az alkalmat, h. megkerjem az erintetteket, h. NE 'amd rulez'-ezzenek es 'intel suxx'ozzanak..., foleg ne azok, akiknek sosem volt az, amit szidnak, vagy istenitenek. Nekem 4 honapja van XP-m es nagyon kiraly. Amugy leragott csont ecsetelni barmelyik rossz/jo tulajdonsagait.