JohnnyCage

AMD: Újabb lépés a sebességkoronáért

A processzorgyártó Advanced Micro Devices (AMD) az Athlon XP sorozat legújabb tagjával ismét megpróbálja elhódítani az asztali processzorok sebességkoronáját a rivális Inteltől.

Az AMD szerdán, a hannoveri (Németország) CeBIT kereskedelmi kiállítás első napján piacra dobta Athlon XP processzorosorozatának legújabb, és egyben legutolsó 180 nm-es technológiával készülő változatát. Bár az új Athlon XP 2100+ valós órajele csak 1,73 GHz, a társaság szerint a processzor a legtöbb tesztben nagyobb teljesítményt nyújt, mint az Intel jóval magasabb órajelen működő csúcsmodellje, a Pentium 4 2,2 GHz.

Európában az első Athlon XP 2100+ -alapú asztali rendszert a Fujitsu-Siemens adja ki, az Egyesült Államokban pedig a Compaq Computer rendszerében debütál az új chip. A Hewlett-Packard néhány héttel később dobja piacra Athlon XP 2100+ chippel készült megoldásait.

Az AMD az új asztali chippel egyidőben kiadta a Mobile Athlon XP 1600+ változatát, valamint a munkaállomásokba és szerverekben szánt Athlon XP 2000+ processzort is. Az új mobil processzort többek között a Compaq Computer is alkalmazni szeretné, a társaság elsősorban a fogyasztói piacra szánt notebookjaiban tervezi felhasználni az új chipet.

A processzorgyártók között folyó sebességverseny természetesen a jövőben is tovább folytatódik. Az új Athlon XP 2100+, a szerverekbe szánt Athlon XP 2000+, és Mobile Athlon XP 1600+ modellek az AMD utolsó modelljei, amelyek a 180 nm-es gyártástechnológiával készülnek. A társaság a Thoroughbred magos Athlon XP változatokkal követi az Intelt, és maga is átáll a korszerűbb 130 nm-es csíkszélességű technológiára. Mint ismeretes, az Intel az év legelején adta ki 130 nm-es technológiával készülő Northwood Pentium 4 processzorait.

Az Athlon XP 2100+ darabára nagytételben vásárolva 420 dollár. A szerverekbe és munkaállomásokba szánt XP 2000+ ára szintén nagytételben vásárolva 415 dollár, a Mobile Athlon XP 1600+ pedig 380 dollárba kerül. Az új modellek megjelenésével egyidőben az AMD jelentősen lecsökkentette a korábban kiadott mobil Athlon chipek árát. Az 1500+ processzor ára 52 százalékos árcsökkentést követően 525 dollárról 250 dollárra esett. Az 1,2 GHz-es modell ára 55 százalékkal mérséklődött, a chip 425 dollár helyett a jövőben csak 190 dollárba kerül. Az 1,1 GHz-es változat korábbi, 290 dolláros áránál 40 százalékkal lett olcsóbb, és most 175 dollárba kerül. Az 1,0 GHz-es Mobile Athlon 4 ára 42 százalékkal csökkent. A chip 260 dollár helyett a jövőben 150 dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zplayer #34
    Ez az hozzaszolas magyar embertol, a sok 3ds program nem megy amdvel. Jo akkor mond meg melyik. Azt hiszem az osszessel volt mar dolgom a gagyikat is beleszamitva es mindegyiket siman elhuzata Duron.
  • Supergamer #23
    El kell, hogy szomoritsalak.99%, hogy visszajon, ugyanis semmi koze, ahhoz hogy bejelentkezve hagyod-e vagy nem.Amugy bocsika a tippekert..
  • Laci73 #22
    Hello Supergamer!
    A bajt én követtem el: bejelentkezve hagytam magam. Kíváncsi leszek hogy ha kijelentkezem, akkor is bejön e az én jóbarátom. Kérlek ne adj neki tippeket, lássuk most hogy boldogul.
  • Supergamer #21
    A regisztracios jel semmit nem jelent:(( csinalj magadnak logot.. de az sem igazi megoldas, mert ha egy kicsit is elszant a sulinetes baratunk akkor reszitral egyet a te neveden a vegen egy non braking space-el es feltolti ugyanazt a logot.
    Az egyetlen megoldas lenne kijavitani a hibat.. ugyhogy emiatt nem erdemes nappal kerulnod az SG-t.Ez nem megoldas
  • Laci73 #20
    A nevem előtt regisztrációs jel van. Erről felismerhettek. Majd igyekszem a késő esti órákban belépni, ami szintén nem sulinetes druszám időpontja.
  • Laci73 #19
    Köszönöm. Miattad kiszedték az összes hozzászólásomat. Nagyon ügyes vagy "Laci73"
  • dewdew #16
    Azert a VIA C3-at ne felejtsuk el, mert elmegy egy sima bordaval venti nelkul. Eppen emiatt ejjeli netezos gep tokeletesen epitheto belole, de ezenkivul irodai munkara is alkalmas, sot akar 98 elotti jatekokat is siman futtat.
    Otthoni DVD, MP3 gepnek a legjobb, mert a "nincs ventillator" miatt nem zavar a zugas zenehallgatas vagy filmnezes kozben.
  • Supergamer #13
    Ugy latszik kedves sulinetes baratunk megunta a nickemet es attert laci73era.Ez a Laci nem az a Laci.

    Skorpio:

    Nem kell rogton anyazni inkabb kepzeld el mi lenne, ha vele is ugyanezt csinalnak.Semmit nem tudsz tenni ellene, mert ugye annak a neveben irkal, meg irhatsz te is akinek csak akarsz.Velem mar egy jo ideje csinalja ezt a kedves idiota baratunk.De mar nem reagalok ra.Lacira valszeg ugyanez igaz.DE MAR BAROMI UNALMAS!
  • zplayer #5
    A cikkeket nem nezik a moderatorok? (kerdes) :)
  • skorpio7 #3
    Hát igen ... jó fél évvel ezelőtt még milyen sok inteles próbálta észérvekkel bizonyítani , hogy mennivel jobb is lesz majd a P4 és alapból ver majd minden AMD procit .Már akkor sejteni lehetett , hogy a nagy sietség már hiábavaló ... mára kiderült , hogy már szó nincs "AMD-sütő"-ről és a P4 nagyon nincs sehol .Éppen ezért már csak ennyi telik ( IQ83-as beszólások tömkelege , az értelem legkisebb jele nélkül ) az egyre fogyatkozó intelesektől .Az értelmesebbje szép lassan AMD-re vált , a sallang , selejtes egyének meg ugye maradnak ott az alvégi processzornál .Persze meg is érdemlik - Dupla drágán , Melegebb , Lassabb processzor tulajdonosként .