Franczy

Hamarosan bevágtat az AMD Telivére

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, az Advanced Micro Devices szerdán lerántotta a leplet eddigi legnagyobb teljesítményű processzoráról, az Athlon XP 2100+-ról, melyről köztudott, hogy a cég utolsó olyan Athlon XP processzora, mely még a "régi" 0,18 mikronos gyártási technológiával készül, és amely chip tényleges működési frekvenciája 1,73 GHz. Az AMD ezen és több egyéb (mobil, szerver) processzor újdonság hivatalos bejelentése mellett azonban ugyancsak nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a cég első, 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő processzorai még márciusban megjelennek a kereskedelmi forgalomban.

Az AMD CeBIT 2002-es standján a napokban tehát minden a cég jelenlegi Palomino magos újdonságairól, illetve a közeljövőben napvilágot látó Thoroughbred (Telivér) magos új processzorairól szól, azonban érdekesség, hogy az AMD képviselői a 0,13 mikronos csíkszélességű Thoroughbred magos új Athlon processzokról szinte semmilyen konkrét frekvenciaértéket, vagy teljesítményadatot nem kívánnak közölni, noha az AMD ezen újdonságainak debütálása már nagyon közel van. Persze miért is lőné le előre a poénjait az AMD, amikor most itt van az új csúcsprocesszora, az 1,73 GHz-es frekvenciájú Athlon XP 2100+, mely 0,18 mikronos gyártási technológia ide vagy oda, kiválóan teljesít, és könnyedén felveszi a versenyt az Intel csúcskategóriás Pentium 4-es processzoraival, mely chipek ráadásul jelentősen többe kerülnek.

Az AMD képviselői a CeBIT 2002-n eddig csak annyit árultak el a 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező Throroughbred processzormagról, hogy az megközelítőleg 38 százalékkal kisebb méretekkel rendelkezik, mint az AMD jelenleg széles körben használatos 0,18 mikronos csíkszélességű processzormagja, és amely kisebb lesz a konkurens Intel legújabb processzormagjánál is, igaz ezen információk sokak számára már nem teljesen újak.

"A legkomolyabb riválisunk által a közelmúltban bejelentett, 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő processzormag nem kevesebb mint 83 százalékkal nagyobb méretekkel rendelkezik, mint az általunk a közeljövőben bemutatandó 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező processzormag. Az AMD 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő új processzorai egyébként nem csak nagyobb teljesítménnyel és alacsonyabb fogyasztással rendelkeznek majd, hanem várakozásaink szerint minden eddiginél alacsonyabb áruk révén is hódítanak majd a felhasználók körében" - nyilatkozta Bill Siegle, az AMD Technology Operations alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zerg #44
    Szia!

    Amit irtal nagyon meglepett, gyorsan ki is probaltam az otthoni gepemen XP1600+ es EPoX 8KHA+ (Via KT266A-s chipset). A legkisebb problema nelkul megtette, meg csak sokaig sem tartott. Amint latod ez nem Intel-es gep, sot meg csak nem is AMD chipsetes, hanem Via-s, es megis mukodik. Igy ugy gondolom, hogy valoszinuleg ti bokhettetek el valamit.

    Zerg
  • Pöty #43
    Kétszer tettem fel az XP-t ugyanis IBM 60GB IC kaputt...
    Egyszer sem volt probléma, sőt! gyönyörűen fut és gyorsabb mint a 98SE. Nem tudom mit kell mindig fikázni a VIA chipsetet!
  • Csövi #34
    Ja és Win98seEng, OfficeXPHun...
  • Csövi #33
    Én is megnéztem!
    AMD 1400 Tibi
    Epox 8k7a (AMD CSIPSZET RULZ)
    256 Megz Ram

    És megy...
    Háát ez nem jött be eneked sajna...
  • mir #32
    megnéztem...
    a 300 Mhz-s K6-2esem sem szarik be 20 mbyte-os txt-től, pedig ott csak 64 Mbyte RAM van...
  • MuERTe #30
    A hammerhez való chipkészleteken tök fölösleges vitatkozni, mert a proci magába foglal minden lényeges elemet, és csak egy perifériakezelő egység (south bridge?) kell mellé. Ugyhogy nem leszne hozzá kétes minőségű chipkészletek, amik ronthatják a rendszer teljesítményét. Ilyen szempontból eddig még sosem látott minőség (és teljesítmény) fog megjelenni ezen a piacon.
  • MuERTe #29
    Elég érdekes okfejtés, de van benne logika.
  • MuERTe #28
    Ezt a kínos témát ne feszegesd, mert lehülyéznek, mint engem egy másik hasonló tartalmú topikban :))) Az intel procik szobahőmérsékletnél alacsonyabb üzemi hőmérsékletem dolgoznak, ezt igazán neked is illene tudnod
  • mir #27
    mondjuk ha a háttérben benyomsz 1 merse-programot, akkor korrekt lesz a mérés... akkor nem lesznek kihasználatlan órajelek... az a program adatostól blefér a CACHE-be...

    én is kipróbáltam, nekem 1 533 celeron VIA alaplappal nem szarik be 16 Mbyteos txt-től... és ez is VIA chipset... majd felmegyek a szobámba, és megnézeem ugyaezt 1 300ak K6-2esen... meg majd a kolban is K7esen...(mind VIA chipset) de nagyon valószínűnek tartom, hogy nem lesz baj... ha neked volt, akkor ott valami az installal volt elcseszve.
    ja, és az AMD chipsetek a VIAnál sokkal sokkal komolyabbak... nem hizem, hogy azzal lenne a baj.
    mindazonáltal azzal egyetértek, hogy 1 missio critical szerverbe én sem pakolnék most AMD konfogot... ez a HAMMERrel megváltozhat, de jelen pillanatban én sem tenném.
  • iXBT #24
    Es ugye tudod, hogy azon a bazi nagy bordan mennyit forog a venti? 2300-3200 kozott, es kussol. Ja, es 8 ora maxpayne utan sem megy 40 fok fole. (1,8 Northwood)