JohnnyCage

Új videótömörítési eljárás a láthatáron

Négy évnyi titkos fejlesztést követően a Pulsent nevű társaság készen áll új, minden eddigi megoldásnál hatékonyabb videótömörítési eljárásának kiadására.

A magánkézben lévő Pulsent hétfőn lerántotta a leplet új videótömörítési technológiájáról, amely a társaság szerint mintegy négyszer hatékonyabban csökkenti le a videófájlok méretét, mint az interneten jelenleg alkalmazott szabványos megoldások.

Az újonc társaság új technológiájával olyan riválisok ellen veszi fel a harcot, mint a szoftveróriás Microsoft, a RealNetworks, a DivX Networks, valamint számos további cég. A Pulsent az említett társaságokhoz hasonlóan szeretné megszerezni az internetes video-on-demand (VOD - videó rendelésre) szolgáltatások piacát. A társaság szerint az új videótömörítési nemcsak kielemkedő teljesítményével tűnik ki a konkurens megoldások közül, de ráadásul egy merőben más technológiai irányvonalat is követ.

"A Pulsent azt szeretné elérni, hogy a társaság technológiája az elsőszámú választás legyen a video-on-demand szolgáltatások körében" - mondta Gerry Kaufhold, a Cahners In-Stat Group MDR piackutató cég vezető elemzője. "A társaság megoldása jobb ár/teljesítmény arányt nyújt, mint az MPEG."

A különféle videótömörítési eljárásokat fejlesztő cégek egyre kiélezettebb csatája nem véletlen. A hollywoodi filmstúdiók ugyanis a közeljövőben olyan online szolgáltatásokat terveznek kiadni, amelyekben az előfizető maga döntheti el, hogy az akár többezer filmet tartalmazó listából mikor, melyiket szeretné megnézni (VOD). A Video-On-Demand szolgáltatásokhoz azonban mindenképpen szükség lesz egy hatékony videótömörítési eljárásra, amelynek biztosítása óriási bevételeket hozna kifejlesztőjének.

Az elemzők szerint a Pulsent nem kíván az MPEG szabványokkal versenybe szállni. A társaság ehelyett olyan piacokat szeretne meghódítani, ahol az MPEG még nem terjedt el. "A Pulsent tisztában van azzal, hogy azok a társaságok, amelyek jelenleg MPEG technológiát használnak, a jövőben sem fognak váltani" - mondta Kaufhold. "A Video-On-Demand szolgáltatások körében a társaságnak azonban komoly lehetőségei vannak. Az MPEG 2 videók általában 3 Mbit/s sávszélességet igényelnek. Amennyiben a Pulsent -állításának megfelelően- jó minőségű videót tud biztosítani 1,5 Mbit/s sávszélesség mellett, komoly lehetőség áll előttük."

A Pulsentet még 1998-ban alapította Adityo Prakash, és Eniko Fodor (Fodor Enikő?) 33,5 millió dolláros alaptőkével, amelyet olyan befektetők biztosítottak, mint a JP Morgan Partners, az Oak Investment Partners, a Polycom, és az Index Ventures.

A Pulsent a videótömörítési eljárás mellett számos egyéb, szintén online videóval kapcsolatos technológiát fejleszt. A társaság tervei között szerepel például egy olyan multimédia chip kiadása is, amely a társaság saját eljárása mellett az MPEG-1, MPEG-2, és MPEG-4 technológiákat is támogatja.

A társaság új videótömörítési eljárása a vezetők elmondása szerint teljesen más elvre épül, mint az MPEG változatok. Az MPEG technológia minden videó képkockát apró darabokra oszt fel egy rács segítségével. Ezek a darabok lesznek később a kép építőelemei. A Pulsent a képdarabok helyett "intelligens objektumokat" alkalmaz a képen.

Ezek az objektumok nem kapcsolódnak közvetlenül fizikai objektumokhoz, mint például egy autó, vagy egy épület, hanem logikai csoportokat képeznek. Egy objektumot alkothatnak például az ing gyűrődései, amelyek egyébként több tucat vizuális objektumot is reprezentálnak. A Pulsent szerint ez a technológia kiküszöböli az MPEG technológiákban alkalmazott blokk tömörítés legtöbb problémáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cloudff7 #31
    Sziasztok!!!
    Segítsetek rajtam!!

    Megpróbálom röviden. van egy DV kamerám és egy Firewire kártyám. programnak a StudioDV v7-est és a Premiere 6.01-et használom.namármost. dv-ben 1 óra anyag 13GB. a Studió progival beviszem az anyagot,vágom szerkesztem stb. és egy menüben megadom neki hogy az összevissza szerkesztett anyagból csináljon akár egy egész avi.t vagy ami nekem vcd-a mpeg-et. ez idáig OK. de amikor ugyanezt Premiere-ben szeretném ami fényévekre jobb-talán a legjobb- akkor ott az export timeline menüben,ahol be tudnám állítani hogy a vágott anyagból mi legyen,nem jelenik meg az mpeg ,csak a DVavi, MicrosoftDVavi,stb.,amiket ugyan tudok állítgatni hogy hány %-os stb.
    nincs valami olyan progi ami mpeg codeket rak fel a gépre? ma próbálom ki a Dvix 5.0-át,hátha az megjelenik a menüben. egyébként a Premiere indításakor átnézi az egész gépet pl megkeresi az extra úsztatásokat,feliratozókat ,így hátha felismeri majd a Dvixet,vagy ha van mpeg codecet.

    Phhhhúúúú.ennyit írni.

    a Divix installálása után talán okosabb leszek.majd beírom hogy mi változott.

    elöre is köszi!!!
  • tomcs #28
    de szepen ravilagitottal, volt 1 par cikk rola ujsagokban, szamtek tanar meselt rola hogy ejde jo aztan fel ev mulva mar ugy eltunt a sullyesztoben ahogy volt
  • tomcs #27
    pont a napokban jutott valamirol eszembe ez a fif dolog, anno nezegettem, de nem gyozott meg. az amugy valahogy fraktalokkal probalkozott es egyreszt az akkori gepeken nagyon szamolasigenyes volt masreszt alig tamogatta valami es igazan elonye a marha nagy kepeknel lett volna ami akkoriban megintcsak nem volt divat. lehet eloszedem es megnezem valami 2000*2000-es kepen, meg esetleg fejlesztettek-e tovabb vagy ott ahol volt abbamaradt..nem tom. mindenesetre 1 akkor normalis meretu jpg-n (640*480 esetleg 800*600, oszinten ezek ma mar kicsik) nem lehetett vele akkora helymegtakaritast feltuno minosegromlas nelkul elerni ami mar megerte (azert azt meg kell jegyeznem hogy 1 brutalisan osszetomoritett fif, ha jol emlexem jobban nezett ki mint 1 ugyanannyira osszetomoritett jpg, de hat regen volt mar az)
  • tomcs #25
    aham
    nezegettem a tuner kartyakat es nem nyugoztek le.. lehet nekem is valami effele megoldas lesz belole, ezek az uj kartyak mar hwbol mpeg2-t is tudnak???
  • Veriel #22
    Hat 14 colos moncsin lehet, hogy nincsen.
  • tomcs #21
    legyen ez itt a reklam helye vagy mittom en de lecci ird mar meg a mailomra mivel digizel (kartya, tuner, stb szal micsoda)
  • braindance #17
    Sorenson-nal senki se tömörít?
    Szerintem az egyik legkultúráltabb codec...
  • Laxxus #16
    Hi! Én csak annyit szólnék hozzá a témához, hogy nagyon nem kéne fikázni a DivX-et, amíg az ember csak a "szutyok" 1 CD-s filmeket látta! Én pl. magamnak szoktam tömöríteni 2-3 CD-re AC3 hanggal (tehát 1 az 1-ben u.a. mint a DVD-n!)és a képre se lehet azt mondani, hogy csúnya, 1200 Kbit/s fölött! 572*384-ben! No pá!
  • Zerg #11
    Azert erdekes, hogy a DivX 5.0 -rol miert allitod, hogy egy rakat szar?
    Ismered egyaltalan a technologiai adatait? Nem hiszem, mivel akkor nem irnal ilyen baromsagot! :((( Unom az ilyen sok "fika-bajnokot", akik minden nemu ismeret hianyaban kritizalnak 1-1 uj temeket, csak azert mivel a tobbi iskolas haverja is ezt teszi. Sulinet rulez!? :(
    Az meg hogy DivX-vel nem lehet olyan jo minoseget csinalni, mint az mpeg-gel az nevetsegeges. Eleg sok videot tomoritettem. En eddig ugy vettem eszre, hogy egy DivX-el (jol beallitva) azonos helyfoglalas mellet, sokkal jobb minoseget lehetett elerni, mint egy mpeg 1, vagy mpeg 2-vel. Persze most sikk anyazni a divx-et, csak legalabb marhasagot ne irogassatok!
    Elobb nezzetek meg egy divx 5.0 tech leirast es utanna irjatok ilyen szarsagokat (persze, csak akkor, ha az olvasas utan meg mindig ez a velemenyetek).
    Azt teny hogy a divx 3 hatalmas robanas volt, de a divx 5 mar fejlettebb, mint a 3-as valtozat, es ez jelentkezik is a vegtermekben, ami nem mas, mint maga a video anyag!

    No hogy beszeljunk errol a technologiarol is... Rendkivul figyelemre meltonak tartom, sot mi tobb ragyogo az alapelgondolasa.
    Tobben irtatok, hogy visszafele haladunk, mivel a minoseget kellene javitani, es nem a meretet csokkenteni. Ebben reszben igazat adok nektek, de egy rendkivul fontos dologrol megfeletkeztetek, megpedig, ezt nem arra akarjak hasznalni, hogy otthon tarolt filmeket keszitsunk vele, hanem on-line nezheto filmeklet akarnak ezzel tomoriteni!
    Ehhez bizony hatalmas savszelesseg kell, mint irtak is, meg ezzel a technologiaval is 1,5 Mbit/sec!!! Es Holly Wood-ban nem csak az ubergazdag hulyegyerek szamara akarjak biztositani az on-line muvi-t, hanem a nagykozonseg szamara, tehat a nagytobbseg altal elerheto savszelesseget kell figyelembe venni. Max 2-3 evre szabad elorre szalasni, tehat ez az 1,5 Mbit/sec atlagos savszelesseg, meg a legfejlettebb nyugati alamokban is utopia (egyenlore). Tehat nem azt akarjak elerni, hogy szep lassan letoltod a filmet (mondjuk egy ejjel alatt), es utanna megnezed, hanem ON-LINE nezni! Azert valljuk be, hogy az nem ugyanaz! Ettol fugetlenul biztosan ki fog szivarogni az enkodere is es akkor mar otthon mindenki a neki tetszo meretbe fogja dobni a filmeket. Talan ezzel a technologiaval, mar jo minosegbe lehet feldobni 1-1 filmet 1 db sima CD-re. Igaz en most is lattam mar jominosegben filmeket, amelyek 1 CD-re felfertek. Persze nem a sokszorosan attomoritett elmosott kockas szarokra gondolok, hanem pl. a Shrek 1 CD-s valtozatara, de szamtalan masik filmet is emlithettem volna. Tehat fejlodik a PC-s videoipar, megpedig elorre!!!

    Zerg
  • silanor #7
    Divx 3.20 ota nem jott ki semmi emlitesre melto. 4.x 5.x egy rakat szahar. Szal en kivancsi vagyok mit tudnak majd ebbol kihozni.