Franczy

Új chipsetek - új alaplapok

A napokban a németországi Hannoverben zajló CeBIT 2002 telekommunikációs és számítástechnikai szakkiállítás keretein belül számtalan új alaplapi chipkészletről hullt le a lepel, így most tekintsünk át röviden egy-két olyan alaplapot, mely a napokban debütált chipsetekre épül!

Egy dél-koreai website-on tűntek fel először a kiváló minőségű tuning alaplapjairól híres ABIT cég azon vadonatúj, AT7 típusjelzésű alaplapjának a specifikációi, mely a tajvani VIA Technologies közelmúltban debütált KT333-as alaplapi chipkészletére épül. Az ABIT ezen újdonsága több szempontból is érdekes, ugyanis a cég fejlesztőmérnökei szinte minden, manapság forgalomban lévő eszközt megpróbáltak ráintegrálni, azonban ezzel párhuzamosan mindössze 3, azaz három darab PCI slot található az AT7-en. Az ABIT tehát az AT7-et elsősorban olyan felhasználóknak szánja, akiknek a Firewire kontrollertől kezdve a négycsatornás RAID kontrollerig minden integrált eszközre szükségük van, azonban nem túl sok PCI buszos kártyával rendelkeznek. Bizonyos szempontból érthető az ABIT célja, azonban kérdéses, hogy egy nem túl kiváló bővíthetőséggel rendelkező alaplap hosszabb távon jó megoldásnak bizonyul-e, mindenesetre pár hónap múlva az első eladási mutatók birtokában már többet fogunk tudni az ABIT AT7 sikerével kapcsolatban.

Most pedig nézzük az ABIT AT7 konkrét specifikációit: egy normál ATX formátumban készülő alaplapról van szó, melyen többek közt egy Socket A processzorfoglalat, négy darab, PC1600-as, PC2100-as, illetve PC2700-as DDR SDRAM memóriamodulok fogadására alkalmas DIMM memóriaslot, három PCI slot, egy AGP4x-es slot, egy ATA-133-as (VT8233A South Bridge) kontroller, egy négycsatornás ATA-133-as RAID (HighPoint HPT374) kontroller, két IEEE 1394 port, USB 2.0 (VIA VT6202) port, egy integrált hangrendszer (SP/DIF ki- és bemenet), valamint egy 10/100-as Fast Ethernet (Realtek 8100C) található. Az ABIT AT7 ára 200 dollár.

A Silicon Integrated Systems-hez legközelebb álló alaplapgyártó cég, az Elitegroup is a napokban jelentette be az L4S5A típusjelzésű alaplapjának rev. 3.0 típusjelzésű változatát, melynek legfontosabb érdekessége a SiS 645DX típusú chipkészlet. A 400 és 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Intel Pentium 4-es processzorokat fogadó, normál ATX formátumú alaplap újdonságon többek között egy Socket 478-as processzorfoglalat, három darab, PC1600-as, PC2100-as, illetve PC2700-as DDR SDRAM-ok fogadására képes DIMM memóriaslot, hat PCI slot, egy AGP4x-es slot, egy CNR slot, egy ATA-133-as kontroller, hat USB 1.1 port, valamint egy AC'97-es integrált hangrendszer található. Az Elitegroup L4S5A rev. 3.0 ára egyelőre ismeretlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!