Franczy

Intel chipset tervek és árak

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, az Intel a napokban értesítette nagyobb partnereit arról, hogy a közeljövőben milyen árváltozások várhatók az Intel processzorok piacán, most pedig arról számolhatunk be, hogy az Intel az alaplapi chipkészleteinek közeljövőbeli árstratégiáját is partnerei tudomására hozta.

Az Intel által ezzel kapcsolatban kiadott dokumentumból kiderül, hogy az első olyan alaplapi chipkészletek, melyek immár a 400 MHz-es és az újabb, 533 MHz-es (Quad Pumped) rendszerbusz frekvenciával rendelkező Intel Pentium 4-es processzorokat is támogatják, várhatóan április 1-én látnak majd napvilágot, ami azt jelenti, hogy az első, 533 MHz-es FSB-vel (Front Side Bus) rendelkező Pentium 4-es processzorok május közepén esedékes debütálásakor már számos, az ilyen új chipek fogadására alkalmas alaplap lesz forgalomban. A nagy tételben jelen pillanatban 40 dolláros áron kapható jó öreg Pentium 4-es chipset, az i850 ára április 1-én 38 dollárra mérséklődik, azonban ez az ár várhatóan már nem csökken tovább. Ugyanezen a napon lát napvilágot a már említett új Pentium 4-es processzorok támogatására hivatott, Rambus DRAM memóriatámogatással rendelkező i850E típusjelzésű chipkészlet, melynek ára 40 dollár lesz, és ez az ár egy darabig biztos nem fog csökkeni.

Egy picit sarkítva a dolgot, az Intel alaplapi chipsetei esetében lényegében 2 dollár felárat kér az 533 MHz-es rendszerbusz frekvencia támogatásért, az USB 2.0 támogatás pedig ugyancsak 2 dollárba kerül a világ legnagyobb chipgyártó cégénél. Mondom ezt többek közt azért, mert a jelenleg még 39 dolláros áron kapható i845-ös chipset ára április 1-én 37 dollárra mérséklődik, ezzel párhuzamosan pedig napvilágot lát az 533 MHz-es FSB, illetve USB 2.0 támogatással rendelkező, 41 dolláros áron kapható i845E típusjelzésű új Intel chipkészlet. Az Intel az integrált grafikus magért kicsit nagyobb felárat, egész pontosan 5 dollárt kér, ugyanis ekkora árkülönbség mutatkozik az ugyancsak április elején debütáló i845G és a már említett i845E chipset között. A kezdetekben 46 dolláros áron forgalmazott i845G ára június 30-án 43 dollárra fog csökkeni, ezzel párhuzamosan pedig az eleinte 41 dolláros i845E ára 38 dollárra csökken majd. Ugyancsak április 1-én mutatkozik majd be az integrált grafikus maggal rendelkező olcsó Intel chipset, az i845GL, melyet az Intel az újgenerációs, Willamette-128 magos Celeron processzorok köré épülő rendszerek piacára szán. Az i845GL debütálásakor 33 dollárba kerül majd, ezt követően pedig június végén 31 dollárra mérséklődik majd az ára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!