JohnnyCage

VIA újdonságok a CeBIT-en

A tajvani VIA Technologies nem kevesebb, mint öt termékcsaládban adott ki, illetve mutatott be újdonságokat a németországi CeBIT kiállításon.

A legfontosabb újdonság talán a társaság Apollo P4X333 chipkészlete volt, amely a gyártó elsőszámú üzletágának egyik fő terméke lehet a közeljövőben. A VIA a hannoveri CeBIT-en azonban kiadta az első alacsony fogyasztású, kifejezetten notebookokba és sub-notebookokba szánt C3 processzor változatát is, és a P4MA DDR266-alapú Pentium 4 alaplap kiadása is jelentős érdeklődésre tartott számot. Az alaplapgyártás mellett a társaság másik új üzletágát képviselik a CeBIT-en kiadott DVD-, illetve ethernet vezérlőchipek, és a VIA mindemellett még egy új set-top box platformot is bejelentett.

A P4X333 alaplapi chipkészlet támogatja az új Pentium 4 processzorok 533 MHz-es buszát, a 2,7 GByte/s sebességű DDR333 SDRAM memóriák alkalmazásával pedig ki is használja az abban rejlő pluszteljesítményt. Szintén említésre méltó az 533 MByte/s sebességű belső V-Link busz, az AGP 8x támogatás, az USB 2.0, valamint az Ultra ATA-133 is.

A tajvani óriáscég a saját gyártmányú, Pentium 4-alapú chipkészletek alaplapgyártói támogatásának hiányát igyekszik kiküszöbölni saját készítésű alaplapjaival. Bár a CeBIT-en bemutatott P4MA még csak a DDR266-os SDRAM memóriamodulokat támogatja, várhatóan hamarosan megjelenik az új P4X333 chipsetre épülő változat is.

A Mobile C3 processzor a VIA szerint a jelenlegi leghűvösebben működő megoldás az x86-alapú chipek piacán. Az új, 130 nm-es technológiával készülő chip 1,35 voltos tápfeszültség mellett mindössze 6 watt teljesítményt vesz fel. A processzor 128 KByte elsőszintű (L1), illetve 64 KByte másodszintű (L2) cache-sel rendelkezik, 100/133 MHz-es rendszerbuszt alkalmaz, és 933 MHz-en működik. A közeljövőben megjelenő változatok már a VIA LongHaul energiatakarékossági technológiáját is támogatni fogják, amely tovább csökkenti majd a chipek fogyasztását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!