Franczy

0,09 mikronos csíkszélességű SRAM az Inteltől

Az Intel képviselői bejelentették, hogy a cég gyártósorain nemrégiben elkészült egy nem kevesebb mint 330 millió darab tranzisztort tartalmazó memóriachip, a cég emberei azonban azt is elmondták, hogy ez a chip egy egyedi darab, vagyis mivel a chip tömeggyártásához szükséges kifinomult gyártástechnológiák egyelőre nem állnak a chipgyártó rendelkezésére, az újgenerációs memóriachip kereskedelmi forgalomban legközelebb valamikor a jövő év folyamán jelenhet meg.

Az Intel által most bejelentett SRAM (statikus RAM) chip felülete mindössze 109 négyzetmilliméter, és mivel a memóriachip akár 52 millió bitnyi adatot is képes tárolni, az Intel állítása szerint jelen pillanatban ez a világ legnagyobb adatsűrűségű SRAM memóriachipje. Szakértők szerint az Intel 0,09 mikronos, azaz 90 nanométeres gyártási technológiával készített újgenerációs SRAM memóriachipjének a létezése bizonyíték arra, hogy a világ legnagyobb chipgyártója továbbra is kényelmesen képes teljesíteni a Moore törvényben foglaltakat. Mint az köztudott, a Moore törvény azt mondja ki, hogy a chipekben található tranzisztorok száma megközelítőleg minden 18-24 hónapban megduplázódik. A chipgyártó cégek általában mindent megtesznek annak érdekében, hogy az egyre kifinomultabb gyártási technológiák alkalmazásával egyre kisebb méretű tranzisztorokat integrálhassanak a mikroprocesszorokba, melyek ilymódon nagyobb teljesítményre lesznek képesek, ezzel párhuzamosan pedig teljesítményfelvételük is csökken. A közelmúltban egyébként számos szakmai vita folyt azzal kapcsolatban, hogy a Moore törvény vajon meddig marad életképes, azonban a legfrissebb kutatási és fejlesztési eredmények azt mutatják, hogy a közeljövőben is mindenképpen tartható marad a 18-24 havonta történő tranzisztorszám duplázás.

Az Intel a mostani bejelentés kapcsán beszámolt arról, hogy a cégnél a 0,18 mikronosról a 0,13 mikronos gyártási technológiákra történő átállást illetően minden a legnagyobb rendben folyik, és a most bejelentett újgenerációs SRAM memóriachip előállításához szükséges 0,09 mikronos technológiák fejlesztési munkálatai is az eredeti terveknek megfelelően alakulnak. Mint az köztudott, az Intel első 0,13 mikronos csíkszélességű processzorai a tavalyi év közepén jelentek meg, a 0,09 mikronos csíkszélességű Intel processzorok debütálása pedig az Intel legfrissebb ütemtervei szerint valamikor a jövő év nyarán esedékes. Mark Bohr, az Intel Technology Manufacturing Group egyik vezetője elmondta, hogy a most bemutatott kísérleti SRAM chippel szerzett tapasztalatok nagyon fontos szerephez jutnak majd az Intel következő generációs processzorok cache-ének kialakításában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gabest #12
  10 év múlva még kevés is lesz :)
 • Laci73 #10
  Nemcsak erről van szó. Az Intel nem támaszt saját P4-ének konkurenciát. Ezért visszafogja a P4Celeron-t 0.18-ra.
 • Pheel #9
  A helyükben én sem dobnám ki a drága 0.18-as gyártósorokat.
 • Bucser #4
  Hát hogy saját memóriát fejlesztett ki, és nem kívánja a továbbiakban a Külső (RAMBUS memoriáját támogatni....)

  De mi a különbség a Dram és az Sram között?
 • Rive #2
  Mennyit?

  Ez ugyanis SRAM, nem DRAM...
 • Bucser #1
  Ennyit az Intel RAmbus támogatásáról....:))