JohnnyCage

Hamarosan itt a műanyag memória

A chipóriás Intel Corp. felgyorsította annak a projektnek a menetét, amely során a társaság a polimer-alapú memóriák tömegtermelési eljárásait kívánja kidolgozni.

A polimer-alapú memóriák a jelenlegi flash memóriák utódjai lehetnek a közeljövőben. A műanyag alapanyagok miatt az új típusú memóriák előállítása tizedannyiba kerülne, mint a szilícium-alapú flash változatoké.

A chipóriás a polimer memóriák technológiáját a Thin Film Electronics ASA-vel (TFE) fejlesztette ki, és a két társaság jelenleg megfeszített ütemben dolgozik az új memóriák tömeggyártási eljárásainak kidolgozásán, illetve a "műanyag memóriák" piacra juttatásán. A kutatási és fejlesztési munkálatok ezidáig a svéd TFE lonkopingi központjában folytak, a chipóriás Intel azonban hamarosan ki szeretné adni az új memóriákat, így a két társaság az Intel Hillsboro-i (Oregon) chipgyárába helyezte a projekt központját.

A TFE elmondása szerint a polimer memóriák gyártása olyan könnyű, akár egy színes kép kinyomtatása, a technológia által elérhető többezer szintes megvalósítás ráadásul igen nagy tárolókapacitásokat eredményez. Az Intel a közelmúltban 13 százalékos részesedést vásárolt a TFE-ben a társaság norvég anyacégétől, az Opticom ASA-től, és saját fejlesztőcsapattal segítette a munkálatokat.

Az együttműködésben kisebb fennakadás történt, amikor a két társaság a közelmúltban nem tudott egyezségre jutni a projekt folytatásán. A TFE kedden azonban bejelentette azt a megállapodást, amely a gyártási eljárás kidolgozásáról szól, és véget vet a bizonytalanságnak. "Egy új fázisába léptünk a technológiához alkalmazható, költséghatékony, nagy gyártókapacitású gyártási eljárás kifejlesztésének, amelyet a polimer memóriák ki fognak használni" - mondta Sanjay Panditji, az Intel Technology and Manufacturing részlegének elnökhelyettese.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)