Mortimer

Emelkedőben a memóriaárak

A dél-koreai Hynix Semiconductor Inc. 30%-os áremelést jelentett be ma. Az árak tavalyi zuhanása majdnem csődbe jutatta a világ harmadik legnagyobb memóriagyártóját, és most legnagyobb amerikai riválisa, a Micron Technology segítségére szorul az életben maradáshoz.

A Hynix közlése szerint az áremelkedés a hosszútávú szerződéseknél kedden lép életbe, mértéke átlagosan 30%-os lesz a 128 megabites DRAM chipeknél. "A személyi számítógépek eladása emelkedik a Windows XP-nek köszönhetően" - nyilatkozta a vállalat szóvivője. "A kínai PC eladások is segíthetnek a helyzeten."

A példát a Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriagyártója is követi, de pontos mértéket egyenlőre még nem határoztak meg. Mindkét vállalat tavaly év végén már kétszer emelte árait, legnagyobb klienseik között található az Intel, az IBM és a Dell is. Az emelés híre kedvezően hatott a cégek tőzsdei árfolyamára, a Hynix a napi limit mértékével, 15%-al, a Samsung 10,4%-al emelkedett. Elemzők szerint a chipárak így is messze a kivánt alatt maradnak mivel egy év alatt 90%-ot estek; a termelési költségek továbbra is meghaladják az eladási árakat, és változás ez év őszéig nem is várható.

A memóriaszektor konszolidálásában az olyan globális mozgások segíthetnek, mint a Micron-Hynix tárgyalások. A Hynix reményei szerint a szerződést még e hónapban aláirják gyárainak a Micron számára történő eladásáról. A Micron ezáltal folytatja előrenyomulását, mivel decemberben már rátette a kezét a japán Toshiba amerikai chipgyáraira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #10
    A fenébe is, mi a hűtőnkbe elfelejtettünk venni! ÁÁÁ
  • Laalee #9
    a termelési költségek továbbra is meghaladják az eladási árakat,

    a hülyek meg versengenek hogy ki adjon el többet :)

    amugy meg ha emelnek 30% ot biztos lesz olyan tajvani ceg aki megelegszik a 20%al és akkor a nagycegek ismet szarban leszenek és lentebb viszik az árakat... szal ez ismet csak idöszakos dolog
  • Comm #3
    Szerintem még nyugodtan vásároljál ide még később ér a hullám én is veszek 256mb ramot gyorsan
  • RpPRO #1
    "Elemzők szerint a chipárak így is messze a kivánt alatt maradnak mivel egy év alatt 90%-ot estek". Azt nem elemeztek, h. tultermeles eseten ez varhato? Kicsit rafaragnak, mert mindenki mar betankolt, meg a hutoben is 256 ram van. :-)))