Franczy

Az Intel kizárólag Rambus memóriákat támogat

Miután a világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel a közelmúltban bemutatta első, asztali számítógépekbe szánt SDRAM memóriatámogatással rendelkező Pentium 4-es alaplapi chipkészletét, az i845-öt, és hamarosan az i845 DDR (Double Data Rate) memóriákat támogató változata is napvilágot lát, a cég vezetői úgy döntöttek, hogy a következő generációs hálózati Intel processzorokat kizárólag Rambus DRAM memóriákkal párosítják majd. Miközben tehát az asztali számítógépek piacán minden eddiginél komolyabb konkurenciaharc van kialakulóban a különböző SDR SDRAM, DDR SDRAM, RDRAM memóriák között, az Intel úgy véli, hogy a hálózati eszközök piacán a Rambus memóriákon kívül más memóriafajta szinte szóba sem jöhet. Az Intel szerint egyébként a cég újgenerációs hálózati chipjének a fejlesztési munkálatai rendben folynak, így az újdonság akár már a jövő év első felében piacra kerülhet.

Bill Duggan, a Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű Intel hálózati eszközök fejlesztésével foglalkozó részlegének marketing menedzsere az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy természetesen alaposan megvizsgálták az SDR SDRAM, a DDR SDRAM, valamint a Rambus DRAM memóriák hálózati környezetekben történő alkalmazásának lehetőségét, azonban végül is kétség sem férhetett ahhoz, hogy a Rambus memóriatechnológia mellett tegyék le a voksukat.

A következő generációs hálózati eszközeinkhez azért választottuk a Rambus memóriát, mert úgy véljük, hogy jelenleg a Rambus memóriákkal érhető el a legnagyobb teljesítmény és sávszélesség, melyek ebben a piaci szegmensben egyáltalán nem elhanyagolható tényezők - nyilatkozta Duggan.

Az Intel egyébként a jelenleg kapható IXP1200 NPU esetében SDR SDRAM memóriákat alkalmaz, és Duggan végül is nem zárta ki teljes mértékben, hogy bizonyos hálózati környezetekben a jövőben nem alkalmaznának DDR SDRAM memóriákat, azonban a Rambus memóriák dominanciája egyértelmű lesz. Érdekesség, hogy a hálózati eszközök piacán ugyancsak komoly érdekeltségekkel rendelkező Cisco Systems a közelmúltban jelentette be, hogy az Inteltől eltérően a jövőben egyáltalán nem kíván Rambus memóriákat használni, ugyanis a Cisco egyértelműen a DDR SDRAM memóriákat favorizálja. Különböző technikai okokból nem favorizáljuk a Rambus technológiát - nyilatkozta a közelmúltban Steve Fu, a Cisco Systems technológiai részlegének vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • marque #16
    :)
  • iXBT #15
    Jogos, workstation-t kellett volna irnom. Ez van, eletemben eloszor ugyan, de tevedtem:)
  • MZ/X #13
    A szerver piacra sosem ajanlotta az Intel az RDRAM-ot, a memoriamodulok szamanak novelesevel egyenes aranyban csokkeno eleresi dio miatt. Ez NEM a jovo utja.
  • marque #9
    Imádom az ilyen kib*** híreket!!!! A sajtóban büntetni kéne az ilyet. Tudjátok, a szakállas vicc: a hír igaz, csak nem wahsingtonban hanem vlagyivosztokban, nem mercédeszt hanem volgát és nem osztogatnak hanem fosztogatnak!

    Kb. ennyire állta meg a helyét a cím: "Az Intel kizárólag Rambus memóriát támogat" --ugyanakkor már az első mondatból azonnal kiderül, hogy összességében qrvára támogat minden mást is.. Rühellem az ilyen szenzáció- és élvhajhász ugyanakkor hazug címszógyártásokat!!!!
  • skorpio7 #8
    Sajnos elolvastam végig a cikket és az a félelmem van , hogy idővel ( talán 1-2 év ) az intel csak visszahozza a tudatba az RDRAM-ot .Nem arról van szó , hogy esetleg nem jobb , de szinte már tény , hogy asztali ( szóval otthoni ) piacon már labdába sem rúghat .Az egyetlen támogatója az intel maradt .Most szinte mindenki a DDR RAM-ok fokozatos előretörésére épít ( minden kisebb-nagyobb alaplapgyártó ) és a tendenciát követve , most ebből a ramfajtából is jól bevásárolunk .Hogy az alaplapokról ne is beszéljek .Szóval van bennem némi félsz , hogy jó 1,5 év múlva nehogy le kelljen megint cserélni az egész hóbelevancot a RAM váltás miatt .
  • Vízipók #7
    Mos mé mondod?
    :-)
  • JTBM #6
    A hálózatos eszközök nem szerverek, hanem routerek. Szerverekbe óriási mennyiségű memória kell, amihez össze-vissza kell hozzáférni, ezért szerverekbe egyenlőre regisztrált SD-RAM-ot tesznek, esetleg regisztrált DDR-RAM-ot.

    A routerekbe ellentétben nagy sebességű, de lineáris hozzáférésű RAM kell, (relative) kis mennyiségben. Erre a célra tényleg ideális az RD-RAM. A routerekben szinte mindig egymás után jönnek az adatok, mert valamilyen file transzfer valósul meg. Persze vannak kivételek, de az esetek 98%-ában a fenti igaz.

    Minden RAM az őt megillető helyre!!!
  • Lacc #3
    Nekem 655 mega RAMBUS-om van, és nekem ennyi elég ;)
  • iXBT #2
    Teljesen felreerted amirol itt szo van. A szerver piacon nagyon is helye van a rdramnak, eddig is ott kellett volna alkalmazni, mig az ara nem teszi lehetove az asztali hasznalatot.
  • skorpio7 #1
    Hát szóhoz sem jutok ... ekkora bunkóságot .Kíváncsi vagyok , hogy mikor fog ennek a döntésnek a hatása begyűrűzni az asztali processzorok piacára .Nesze neked hülye,laikus felhasználó .Vegyél sdramos , majd ddrramos és végül rdramos alaplapot , processzort miegymást .
    Kössz kedves intel .Én pedig már azt hittem , hogy eldőlt a ram csata .Tévedtem .